VestiSrpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju praznik posvećen Ćirilu i Metodiju

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici proslavljaju praznik posvećen Ćirilu i Metodiju

Dan Ćirila i Metodija – Dan slovenske pismenosti i kulture

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju i slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i Dan slovenske pismenosti i kulture.

Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, što znači da spada u zapovedne svetkovine.

Ovaj dan – 24. maj se obeležava i kao Dan slovenske pismenosti i kulture, koju su utemeljili slovenski prosvetitelji Ćirilo i Metodije, osnivači slovenske književnosti i tvorci prvog slovenskog pisma – glagoljice.

Tradicionalno se proslavlja 24. maja kao sećanje na dan kada su 863. godine, posle svečanosti u čast obnove Carigrada, svetitelji Ćirilo i Metodije krenuli na misionarski put među Slovene u Moravsku. Dan slovenske pismenosti predstavlja veliki, simbolički značajan datum u istoriji slovenskih naroda, pa i srpskog naroda.

Ćirilo i Metodije bili su dva brata, rođena u Solunu, u kući znamenitih roditelja. Stariji brat Metodije proveo je kao oficir deset godina među Slovenima i tako naučio slovenski jezik.

Po povratku u Grčku zamonašio se, a malo posle toga pridružio mu se i mlađi brat Kirilo. U Carigradu su sastavili slovensku azbuku od 38 slova i počeli da prevode crkvene knjige sa grčkog na slovenski. Na poziv kneza Rastislava otišli su u Moraviju da šire veru Hristovu, a umnožene crkvene knjige davali su sveštenicima koji su nastavili rad na prosvećivanju. Na Papin poziv stigli su u Rim gde se Ćirilo razboleo i umro 869. godine. Metodije se vratio u Moraviju i nastavio širenje vere među Slovenima sve do smrti 885. godine. Njegovo delo nastavili su njegovi učenici na čelu sa svetim Klimentom i Naumom koji su sastavili pismo ćirilica.

Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao „slovenski apostoli“, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji.

Prema verovanju, na ovaj dan ne valja prati veš, usisavati po kući, niti raditi bilo kakve teške poslove.

Na ovaj praznik bilo bi dobro da deca i studenti danas čitaju knjige, kako bi dobro učili tokom cele godine.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,861PratilacaLajkuj
4,045PratilacaZaprati
1,236PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx