ДруштвоСрпска православна црква и верници обележавају Сабор Светог Архангела Гаврила

Српска православна црква и верници обележавају Сабор Светог Архангела Гаврила

Сабор Светог архангела Гаврила

Српска православна црква и верници обележавају 8. априла Сабор Светог Архангела Гаврила.

Архангел Гаврило, благовесник радости, један је од седам великих ангела серафима који су учествовали у стварању света, најближих престолу Господа. Сматра се весником тајни Божјих. Сабор Светог Архангела Гаврила слави се први дан после Благовести, чиме се одаје поштовање ономе који је послужио тајни људског спасења.

Лик анђела Гаврила са пресветом Богородицом Маријом, која прима благовест, слика се на царским дверима православних олтара која се симболично отварају у току литургије, јер је овај догађај отворио пут у царство небеско.

Архангел Гавреило научио је Мојсија писању књига, испричао му је све о постанку света, стварању првог човека Адама, о потопу и раздељењу народа, објаснио му положај планета небеских, научио га аритметици, геометрији и свакој другој мудрости. Он је пророку Данилу протумачио виђења о царевима и царствима, која су имала касније настати, обавестио га о времену ослобођења људи Божијих из вавилонског ропства и о времену првог доласка Христа у свет, оваплоћеног од Пречисте Деве Марије. Архангел Гаврило је и тај који је праведној и светој Ани јавио да ће затруднети и родити преблагословену кћер која ће се звати Марија.

Народ га сматра заштитником људи и стоке од временских непогода. Честа је заветна слава. Избегава се било какав рад, осим ситнијих поправки.

Девојке не ваља да узимају ручне радове у руке, да шију и плету. Али у народу је остало устаљено веровање да је ово најбољи дан за нови почетак.

Светом архангелу Гаврилу је добро да се моле нероткиње, јер се верује да он доноси „благе“ и лепе вести.

Сабор Светог архангела Гаврила слави се два пута годишње – на овај дан и 26. јула по новом календару, као летњи Аранђеловдан.

Летњи сабор установљен је на Светој Гори у 9. веку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кореје, где је прстом на камену исписао песму Богородици.

Молитва Светом Архангелу Гаврилу

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Дјеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Дјеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.

Свети архангел Гаврило је и симбол доброте целог човечанства – икона Белог Анђела је послата у космос као симбол људског поздрава другој васионској раси пошто Свети Гаврило је и универзални симбол љубави, мира и радости у човечанству. Бели Анђео је и од стране UNICEF-а одабран као симбол Европе.

Фреска у средњевековном манастиру Милешеви позната као Бели анђео проглашена је за слику прошлог миленијума.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб