DruštvoSrpska pravoslavna crkva i vernici slave Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Petrovdan

Petrovdan

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Petrovdan. Ovaj praznik posvećen je svetim apostolima Petru i Pavlu.

Na Petrovdan završava se i petrovski post.

Sveti apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere. Zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Apostol Petar, nepismeni i prostodušni ribar Simon iz Vitaide, prvi je od učenika izrazio nepokolebljivu veru u Hrista. Kao episkop propovedao u Palestini, Siriji, Maloj Aziji i Antiohiji. Smatra se piscem dve poslanice koje su pridružene Novom zavetu.

Sveti apostol Pavle najpre je bio farisej Savle i veliki progonitelj hrišćana. Pošao je za učenjem sina božijeg i postao jedan od navećih propovednika i teologa prve hrišćanske crkve.

Za ovaj praznik vezuju se brojni običaji.

Na Petrovdan se ništa ne radi u polju, naročito se ne uprežu konji u kola.

Prema verovanju na ovaj dan treba stoku prskati vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

Jedan od običaja kod Srba u Vojvodini je da se do Petrovdana nisu smele seći jabuke nožem, niti se smelo jabukama loptati, ili pak udarati jednu o drugu jabuku, jer prema predanju ako se to čini, padaće krupan grad i uništiti useve.

Ponegde u južnom Banatu na Petrovdan ujutru raznose se jabuke prvim susedima za dušu umrlih, a ponegde se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Običaj je da se za Petrovdan mese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.

Praznovanje Petrovdana negde započinje veče pre, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze. Pale se na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima, simbolišuće nekadašnje progone hrišćana.

Takođe, prema verovanju, jedan od ukućana uoči Petrovdana ubere po jedan cvet petrovca za svakog u kući. Svaki cvet nameni se po jednom ukućaninu, te ih pobode u zemlju na mesto gde ih niko neće dirati. Na sam dan praznika, dok još niko od ukućana nije ustao, domaćin odlazi da pogleda cvetove – onaj ukućanin čiji cvet stoji pravo biće zdrav, kome je klonuo biće bolešljiv, a ako je nekome uvenuo, taj će umreti.

Postoji i verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli deci jabuke na onom svetu, pa se veruje da pre Petrovdana ne treba jesti ovo voće. Mnoge majke, koje su izgubile decu, ranije nisu jele jabuke pre ovog praznika jer su se bojale da njihovo dete zbog toga ne dobije jabuku na onom svetu.

Petrovdan mnoge srpske porodice slave kao krsnu slavu.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,992PratilacaLajkuj
4,089PratilacaZaprati
1,238PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx