ДруштвоСрпска православна црква и верници славе Светог пророка Јеремију

Српска православна црква и верници славе Светог пророка Јеремију

Српска православна црква и њени верници славе 14. маја Светог пророка Јеремију.

Свети пророк Јеремија хришћански је светитељ и пророк рођен шест векова пре Исуса. Свети пророк Јеремија већ је у петнаестој години почео да прориче и због тога је врло често био у немилости власти, чак прогањан и затваран. Због својих пророчанстава навукао је гнев великаша, али и поштовање оних који су у њега веровали.

У неким крајевима Србије су се одржали обичаји и народна веровања о којима се и данас води рачуна.

Верује се да је Јеремија заштитник од змија отровница, због тога је обичај да се на овај дан разгоне ови гмизавци да не би преко лета досађивали. Према обичајима, неко из куће треба да порани, узме тигањ и лупајући у њега неколико пута понови:

„Јеремија у поље, а све змије у море! Само једна остала, за зло њено остала, оба ока избола, на дан трна глогова. На четири шипова, злу коб изела“.

Док год се чује лупање и песма, змије неће смети да се приближе.

Према веровању, на овај дан се не отварају бритве и не ради се ништа иглом и концем. Ко би на овај дан отворио бритву на тога би преко целе године трчале змије. Понегде се верује да се на овај празник не ваља ни чешљати да се не би изазивали ови опасни гмизавци.

Треба припазити да се неком не вуче пертла или конац од одеће по поду, како се за њим не би вукле ни змије.

Према легенди и Александар Велики посетио је гроб пророка Јеремије и његово тело тада је пренето и сахрањено у Александрији.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб