Тимочка КрајинаЗајечарСтање безбедности које покрива Полицијска управа у Зајечару повољно током јануара месеца

Стање безбедности које покрива Полицијска управа у Зајечару повољно током јануара месеца

МУП Републике Србије — Полицијска управа Зајечар

Стање безбедности које покрива Полицијска управа у Зајечару, узимајући у обзир основне показатеље, може се оценити повољно током јануара месеца ове године.

Током извештајног периода укупно је извршено 96 кривичних дела, 8 мање у односу на исти период 2023. године када је било 104, што представља укупан проценат умањења за 8%. Такође, у јануару је расветљено 56% процената кривичних дела са непознатим извршиоцем у односу на посматрани период када је расветљено 47%.

У области општег криминалитета евидентиран је скоро идентичан број кривичних дела, укупно 87, од чега се издвајају имовинска кривична дела, најчешће кривично дело крађа – 13, тешка крађа 6, недозвољено држање оружја – 3 и неовлашћено коришћење туђег возила – 1.

У извештајном периоду, 10 лица је задржано сходно Законику о кривичном поступку и у законском року, уз кривичну пријаву, предато надлежном тужилаштву.

Из области сузбијања наркоманије током јануара месеца укупно је заплењено 188 грама различитих врста дрога, највише амфетамина 162 грама као и 26 грама марихуане, и поднето укупно 13 кривичних пријава.

Подаци јавног реда и мира показују да је на подручју надлежности Полицијске управе у Зајечару током јануара месеца поднето укупно 27 прекршајних пријава и није евидентиран нити један случај нарушавања јавног реда и мира у већем обиму узимајући у обзир и повећање броја јавних окупљања.

На путевима Зајечарског округа током јануара месеца забележен је исти број саобраћајних незгода у односу на посматрани период, у којима је једно лице погинуло, 3 лица теже и 8 лица лакше повређено.

У контролама саобраћаја, усмереним на откривање прекршаја који су и најчешћи узроци саобраћајних незгода, током извештајног периода спроведене су две регионалне акције у којима је откривено 959 саобраћајних прекршаја од чега најчешће прекорачење брзине кретања – 409, некоришћење сигурносног појаса – 82 и употребе мобилног телефона у саобраћају – 10. Због вожње под дејством алкохола санционисано је 27 возача док је 9 задржано у службеним просторијама до истрежњења.

И у наредном периоду рад свих полицијских службеника Полицијске управе Зајечар биће усмерен на превентивни рад у свим областима, на сузбијање и расветљавање најтежих кривичних дела, уличног криминала, прекршаја и одржавање стабилног јавног реда и мира.

У погледу безбедности саобраћаја на путевима, полиција подсећа возаче да брзину кретања возила прилагоде постојећим временским условима, да држе веће одстојање и да пребрзом вожњом и непрописним претицањем не угрожавају себе и друге учеснике у саобраћају и додајемо да је, када су на путу снег лед или поледица, обавезно коришћење зимских пнеуматика, чија дубина шаре не сме бити мања од 4 милиметра, док су на путевима ван насеља обавезан део зимске опреме и ланци за снег или други уређаји за повећање тракције, наводи се у саопштењу.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,397ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб