Тимочка КрајинаБорСтање јавне безбедности на подручју Полицијске управе Бор повољно током новембра месеца

Стање јавне безбедности на подручју Полицијске управе Бор повољно током новембра месеца

Полицијска управа Бор

Стање јавне безбедности на подручју које покрива Полицијска управа у Бору, узимајући у обзир основне показатеље, може се оценити повољно током новембра месеца 2023. године.

У новембру 2023. године на територији коју покрива Полицијска управа у Бору, регистровано је укупно 119 кривичних дела, што представља повећање укупног броја кривичних дела за 6% у односу на исти месец претходне године (112). Из области општег криминалитета регистровано је 106, привредног криминалитета 11 и еколошког криминалитета 2 кривична дела. Евидентирано је 7 кривичних дела Тешка крађа из чл. 204 КЗ РС што представља смањење за 46% у односу на исти месец прошле године (13).

Од укупног броја кривичних дела, 68 извршена су од стране познатог извршиоца, 40 од стране непознатих извршиоца, а у 11 случаја извршиоци кривичних дела ухваћени су на делу. Оперативним радом полицијских службеника расветљено је 24 кривичних дела са непознатим извршиоцем, односно 60 %. Највећи број извршених кривичних дела је из области имовинских деликата.

У току месеца новембра регистровано је једно кривично дело Убиство из члана 113 КЗ РС. Дана 30.11.2023. године, полицијски службеници Полицијске станице Неготин, ухапсили су Д.Т. (1960) из околине овог града, због постојања основа сумње да је извршио кривично дело убиство. Он се сумњичи да је након вербалне расправе, засад неутврђеним предметом, више пута ударио четрдесетшестогодишњег мушкарца по глави и усмртио га. По налогу Вишег јавног тужилаштва у Неготину, осумњиченом је одређено задржавање до 48 сати, након чега је уз кривичну пријаву, приведен тужиоцу.

Није регистровано ни једно кривично дело тешко убиство из члана 114 КЗ РС.

У току месеца од стране полицијских службеника Полицијске управе у Бору, поднето је 5 кривичних пријава за кривично дело Недозвољена производња, држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја из члана 348 КЗ РС. Том приликом пронађено је и одузето 12 пушака, 9 пиштоља, 10 револвера, 1 гасни пиштољ, 846 комада муниције и 961 грам барута.

Од стране полицијских службеника предузете су све мере на откривању и заплени наркотика. Реализовано је 9 заплена опојних дрога. Том приликом, заплењено је 15.169,86 грама опојне дроге марихуана и 0,14 грама кокаина.

Регистровано је 25 прекршаја из области јавног реда и мира (седиште Полицијске управе – 5, Полицијска станица Неготин – 10, Полицијска станица Кладово – 1, Полицијска станица Мајданпек – 9). Није било нарушавања јавног реда у већем обиму, као ни забрана јавних окупљања. Број прекршаја против јавног реда и мира у новембру месецу је мањи у односу на исти месец претходне године за 24% (33).

У току новембра месеца 2023. године, одржана су 93 јавна окупљања, на којима је било присутно 6.331 лице. Није било непријављених, забрањених и прекинутих скупова.

У оквиру пројекта „Заједно и безбедно кроз детињство“, у току месеца новембра од стране полицијских службеника Полицијске управе у Бору и припадника Одељења за ванредне ситуације у Бору, реализовано је 86 радионица, на којима је присуствовало 1.304 ученика основних школа.

У току новембра 2023. године догодило се 30 саобраћајних незгода, од којих је 16 са материјалном штетом и 14 са настрадалим лицима, док погинулих лица није било. Активностима полицијских службеника откривено је и санкционисано 1.403 прекршаја.

Најчешћи узрок саобраћајних незгода је неприлагођена брзина условима пута, као и вожња под утицајем алкохола. Због управљања возилом под утицајем алкохола, задржано је 6 лица, а по другим основама 7 лица.

Током месеца новембра реализовано је 134 наредби надлежних судова и других државних органа, 23 потерница и 10 потрага за лицима. Извршено је 4.334 провера идентитета лица, пружено 18 полицијских помоћи државним органима и организацијама а ухапшено је 19 лица.

У току новембра 2023. године, уручено је: 1.090 биометријских личних карата, 517 путних исправа, 558 возачких дозвола и 1.016 саобраћајних дозвола, као и 273 уверења о (не)осуђиваности.

Полицијска управа у Бору апелује на грађане да током предстојећих празника не користе пиротехничка средства, јер на тај начин могу повредити себе, али и особе у свом окружењу. Подсећамо родитеље да игра са пиротехником може бити изузетно опасна, може доћи до тешких повреда, опекотина, раздеротина, повреда лица, шака, а у тежим случајевима и до инвалидитета, али и до пожара и експлозија. Законом је изричито забрањена употреба пиротехнике у затвореном простору и на јавним местима где се окупља већи број особа, као и продаја пиротехничких средстава малолетницима.

Такође, напомиње се да ватромет могу користити само за то овлашћена правна лица на одобреној локацији, уз решење које је издало Министарство унутрашњих послова.

Овлашћена службена лица у Бору активно ће предузети све мере и активности у складу са законом како би спречили неовлашћену продају и употребу пиротехничких средстава, а они које затекну да неовлашћено продају биће санкционисани, а пиротехника ће им бити одузета.

Полицијски службеници саобраћајне полиције ће током новогодишњих и божићних празника вршити појачану контролу учесника у саобраћају, те се овим путем апелује на возаче да поштују саобраћајне прописе и да не управљају возилом под дејством алкохола јер на тај начин чувају свој и животе других учесника у саобраћају, стоји у саопштењу ПУ Бор.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб