ВестиСтара планина и планина Кучај-Бељаница постају Национални паркови

Стара планина и планина Кучај-Бељаница постају Национални паркови

Стара планина и планина Кучај-Бељаница добиле су од данас највиши степен заштите државе, јер је покренут поступак њихове заштите и то као националних паркова. 

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић истакла је да су ово прва два национална парка која ће бити проглашена у Србији после 40 година.

„Ово су прва два национална парка која ће бити проглашена у Србији након 40 година. Тај статус су заслужили због великог природног богатства на својим територијама“, рекла је Вујовић.

Студије за нове националне паркове које је израдио Завод за заштиту природе, данас су постављене на сајт Министарства заштите животне средине, а од тог момента је и званично покренут поступак заштите, односно већ су на снази сви режими и мере заштите које студије садрже.

Национални парк Стара планина простире на 116.000 хектара, а Национални парк Кучај-Бељаница на око 45.000 хектара

„За нас је изузетно важно да наставимо да бринемо о природи и да сва природна добра на најбољи начин сачувамо за будуће генерације. Зато смо и покренули поступак и прогласићемо ове два подручја националним парковима, у којима природа ужива највећи степен заштите“ додала је Вујовић.

Заштићено подручје Стара планина једно од најпосећенијих у Србији, које поред лепоте пејзажа, одликује и богатаство биљног и животињског света. Кучај-Бељаница је, како каже, шумско подручје, са очуваним храстовим и буковим шумама, али и пећинама, клисурама и кањонима.

Стара планина до сада је имала статус Парка природе, а проглашењем Националног парка добиће максималан степен заштите. Подручје Кучај-Бељанице је сада први пут под заштитом.

У Србији су последњи пут проглашени национални паркови Тара и Копаоник 1981. године, тако да ће Србија добити два нова национална парка после 40 година.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб