ВестиСуплементи: Пречица до здравља или бацање пара?

Суплементи: Пречица до здравља или бацање пара?

Витамински суплементи у виду капсуле
Фото: Shutterstock, илустрација

Ево шта кажу нова истраживања о суплементима и њиховом деловању на здравље.

Већина суплемената не нуди никакву заштиту од ране смрти, показало је ново истраживање.

Мултивитамини, рибље уље и антиоксиданти су међу производима које свакодневно узимају милиони људи, али ти производи немају никакав ефекат на ризик од смрти, утврдили су експерти.

Тим академика са Универзитета у Западној Вирџинији анализрао је 277 студија, у којима је укупно учествовало око милион људи, како би утврдили ефекте 16 различитих нутритивних суплемената.

Утврдили су да већина нема никакав утицај ни на кардиоваскуларне болести, ни на ризик од смрти.

Око 34 одсто одраслих људи узима витамине и суплементе сваког дана, од чега фармацеутска индустрија годишње заради око 37 милијарди на глобалном нивоу.

Али, стручњаци су све скептичнији када је реч о деловању тих пилула, па многи истичу да суплементи нису „пречица“ до доброг здравља и да никако не могу да замене праву храну.

Научници су утврдили да неки суплементи могу да понуде одређену заштиту која се тиче конкретног здравственог проблема. Фолна киселина, на пример, до извесне мере штити од можданог удара.

А омега-3 масне киселине, које су присутне у рибљем уљу, штите од инфаркта. Са друге стране, мултивитамни, селенијум, витамин А, витамин Б6, витамини Ц, Е и Д, као и гвожђе, немају значајнији ефекат на ризик од ране смрти или кардиоваскуларно здравље.

Међутим, нутриционисти кажу да ове резултате не треба узимати баш здраво за готово.

„Студије не могу да понуде сасвим тачне податке, јер приступ истраживањима може да буде различит. Такође, готово је немогуће извести истраживање где ћете пажљиво контролисати исхрану хиљада људи у трајању од неколико година”, каже дијететичарка Викторија Тејлор.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб