Timočka Timočka
Početna / Vesti / Svečano obeležen Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu
Dan oslobođenja grada Zaječara u Prvom svetskom ratu
Foto: zajecar.info

Svečano obeležen Dan oslobođenja Zaječara u Prvom svetskom ratu

Grad Zaječar je juče obeležio Dan oslobođenja u Prvom svetskom ratu.

Ovim povodom održane su tradicionalne srpsko-francuske komemorativne svečanosti.

Za NJ.E. ambasadora Republike Francuske u Republici Srbiji, gospodina Žan-Luj Falkonija organizovan je prijem u Gradskoj upravi Zaječar.

Ambasador je izrazio veliko zadovoljstvo što je ponovo u Zaječaru, i naglasio da ima dobru saradnju sa gradom na Timoku.

Gradonačelnik Boško Ničić je na sastanku govorio o izgradnji spomenika, bratimljenju, ali i o potencijalnom investiranju u grad Zaječar.

NJ.E. ambasador Republike Francuske u Republici Srbiji, Žan-Luj Falkoni i gradonačelnik grada Zaječara, Boško Ničić

„Povodom 102. godišnjice oslobođenja našeg grada u Prvom svetskom ratu imao sam čast i zadovoljstvo, drugu godinu za redom, da ugostim NJ.E. ambasadora Republike Francuske u Republici Srbiji. Na prijemu u kabinetu, u veoma iscrpnom i prijateljskom razgovoru, upoznao sam ambasadora sa detaljima oko raspisivanja konkursa za izgradnju spomenika francuskom brigadnom generalu Žuinu Gambeti i generalu Nikoli Coloviću (rođenom u Velikom Izvoru), koji su zajedno predvodili jedinice u oslobađanju našeg grada u Velikom ratu. Prošlogodišnja ideja NJ.E. g-dina Falkonija o bratimljenju Zaječara i malog, ali istorijski, za Srbiju, veoma značajnog mesta u Provansi (Južni Alpi) Jausiers (Žozije). U tom mestu, 1915. godine, utočište je našlo oko 500 srpskih kadeta, pripadnika Đačkog bataljona koji su brodom ’Sveta Ana’ stigli u Marsej, a onda nastavili školovanje u ovom francuskom gradiću, rekao je Ničić i dodao:

Dan oslobođenja grada Zaječara u Prvom svetskom ratu

Tema razgovora bila je mogućnost da NJ.E. ambasador, preko ekonomskog odeljenja Ambasade Republike Francuske, posreduje u iznalaženju eventualnog partnera za investiranje u grad Zaječar i otvaranje novih radnih mesta. Kao gradonačelnik upoznao sam ambasadora sa kapacitetima i ulaganjima Republike Srbije i grada u uređenje i opremanje novootvorene industrijske zone ’Zapad’.”

Dan oslobođenja grada Zaječara u Prvom svetskom ratu

Dan oslobođenja grada Zaječara u Prvom svetskom ratu

Nakon prijema položeni su venci na spomen obeležju stradalim junacima francusko-marokanskih jedinica na “francuskom groblju” u Zaječaru i na spomenik junacima iz balkanskih i Prvog svetskog rata na zaječarskom Trgu oslobođenja.

Obilazak Popove plaže

Ambasador Falkoni je sa gradonačelnikom i saradnicima obišao i Popovu plažu na čijem će početku, kod “kopaoničkog mosta”, biti postavljen spomenik generalu Gambeti, u ulici koja nosi njegovo ime.

Nakon obilaska Popove plaže ambasador Falkoni je obišao Narodni muzej u Zaječaru, a potom i Istorijski arhiv „Timočka Krajina”.

Možda će Vas zanimati

OGLAS: Izdaje se u zakup putem javnog nadmetanja poslovni prostor TPP „Centroistok” AD Bor

Izdaje se u zakup putem javnog nadmetanja poslovni prostor TPP „Centroistok” AD Bor na sledećoj …

Crveni krst Zaječar — Dobrovoljno davanje krvi

Akcija dobrovoljnog davanja krvi 16. juna u Zaječaru

Crveni krst Zaječar u saradnji sa Službom za transfuziju krvi iz Niša u sredu, 16. …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica