Timočka Timočka
Početna / Vesti / Svetski dan Roma: Prijem za predstavnike romske nacionalnosti
Svetski dan Roma: Prijem za predstavnike romske nacionalnosti
Foto: zajecar.info

Svetski dan Roma: Prijem za predstavnike romske nacionalnosti

Povodom dana Roma, u salonu Gradske uprave u Zaječaru, priređen je prijem za predstavnike romske nacionalnosti.

„Moram da istaknem odličnu saradnju sa Gradskom upravom i čelnicima grada Zaječara. Zahvaljujući toj odličnoj saradnji i našem predanom radu, uspeli smo da u proteklih godinu dana, ali i od početka godine, realizujemo lepe aktivnosti za samu romsku zajednicu, koje umnogome mogu da promene uslove života. Pa smo tako pre skoro mesec dana uspeli da dobijemo automobil za mobilni tim, za inkluziju. Sa gradom Zaječarom imamo i program koji zajedno radimo i koji će trajati dugo, a to je ’ROMACTED’”, istakao je koordinator za romska pitanja i predsednik Udruženja „Društva Roma” u Zaječaru, Miljan Rašić.

Miljan Rašić — predsednik Udruženja „Društva Roma” Zaječar
Foto: zajecar.info

Rašić je dodao da su i dalje najveći problem Roma obrazovanje i nezaposlenost, ali da se na području Grada aktivno radi na smanjenju stope nezaposlenosti Roma.

Svetski dan Roma: Prijem za predstavnike romske nacionalnosti
Foto: zajecar.info

Gradonačelnik Zaječara Boško Ničić je nakon prijema naglasio da će Grad učiniti sve ono što može da učini u skladu sa mogućnostima, kako bi romska zajednica na području Grada, živela u što boljim uslovima.

Boško Ničić — Gradonačelnik Zaječara
Foto: zajecar.info

„Grad će učiniti sve ono što oni smatraju da može da se učini, shodno tome kolike su mogućnosti Grada. Najveći broj mera zavisi od propisa, a to donose ministarstva. Meni je drago da smo uspostavili jednu odličnu saradnju na dnevnom nivou i sa koordinatorom i sa ostalima koji rade u vrtićima, školama, po pitanju obrazovanja, zdravstvene zaštite, pre svega mlađe kategorije romske populacije. Uspeli smo da pribavimo mobilno vozilo, mobilni timovi su na terenu”, rekao je Ničić i dodao:

„Mi moramo napraviti jednu vrstu socijalnih karti, gde neće biti samo pripadnici romske zajednice, i obezbediti određene prinadležnosti koje su vezane za zapošljavanje, predškolsko obrazovanje. Tako ćemo izjednačiti potrebe tih kategorija koje su socijalno ugrožene, a gde najviše ima pripadnika romske zajednice.”

Svetski dan Roma: Prijem za predstavnike romske nacionalnosti
Foto: zajecar.info

Obeležavanje ovog dana u Zaječaru će biti nastavljeno i danas, kada će u Domu kulture u Kotlujevcu, od 19:00 sati, biti organizovano veče tradicionalne romske igre, na kome će nastupiti Folklorna sekcija „Društva Roma” Zaječar i članovi CTU „Koreni”.

Možda će Vas zanimati

Groblje

JKP „Higijena” Zaječar: Obaveštenje zakupcima grobnih mesta da izmire svoja dospela, a neizmirena dugovanja

Javno komunalno preduzeće „Higijena” Zaječar pozvalo je sve zakupce grobnih mesta da izmire svoja dospela, …

Timočki Zodijak: Dnevni horoskop za 16. januar 2021.

I ovaj dan možete da se opustite i predate uživanjima, jer nebo i aspekti miruju, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica