DruštvoSvetski dan slobode medija - 3. maj, Pašalić: Najčešći ekonomski i pravni...

Svetski dan slobode medija – 3. maj, Pašalić: Najčešći ekonomski i pravni pritisci na novinare

Intervju — Novinari
Foto: Shutterstock, ilustracija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić je povodom 3. maja – Svetskog dana slobode medija izjavio da su novinari u Srbiji najčešće izloženi ekonomskim i pravnim pritiscima, zatim verbalnim, a u određenim slučajevima i fizičkim napadima.

Pašalić je naveo da je inicirao zakonske izmene kojima bi se uvrede i napadi na novinare u javnom prostoru pored krivičnih i prekršajno sankcionisali.

„Novinari su najviše izloženi ekonomskim pritiscima, odnosno ekonomskoj neizvesnosti, uzrokovanoj niskim mesečnim primanjima i neregulisanim radnim statusom. Ekonomski pritisci su dodatno pojačani strateškim postupcima protiv javnog delovanja, poznatijim kao SLAP tužbe, kojima se novinari i mediji dodatno zastrašuju i ekonomski dodatno iscrpljuju kroz visoke odštetne zahteve“, kazao je Pašalić.

S obzirom da brojni pritisci i napadi na novinare ne spadaju u domen krivičnih dela i da je neophodno obezbediti zakonsku zaštitu medijskih radnika, Pašalić navodi da je inicirao izmene i dopune Zakona o javnom redu i miru, kojima bi se uvrede na novinare na društvenim mrežama prekršajno sankcionisali.

„Ove izmene i dopune se odnose na definisanje prekršaja učinjenih protiv lica koja obavljaju novinarski posao, kao i na sankcionisanje nepoželjnog ponašanja prema ostalim građanima na društvenim mrežama. Predlozi izmena i dopuna dostavljeni su Radnoj grupi za bezbednost i zaštitu novinara Vlade Srbije, čiji je Zaštitnik građana član“, naveo je Pašalić.

Pašalić podseća da ekonomski pritisci na novinare predstavljaju poseban deo jedinstvene baze podataka o napadima i pritiscima na novinare koju je izradio Zaštitnik građana u saradnji sa deset novinarskih udruženja, asocijacija i sindikata.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

23,835PratilacaLajkuj
4,044PratilacaZaprati
1,235PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx