VestiSvetski dan životne sredine: Vreme je za prirodu

Svetski dan životne sredine: Vreme je za prirodu

Svetski dan životne sredine

Danas se kroz razne aktivnosti i kampanje u celom svetu obeležava 5. jun – Svetski dan zaštite životne sredine, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.

Datum 5. jun je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.

U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uključuje i vladin i nevladin sektor.

Svetski dan zaštite životne sredine obeležava se 5. juna. Odlaskom u park ili na plažu, milioni ljudi širom sveta na svoj način odgovaraju na poziv da se „povežu sa prirodom“. Brojnim aktivnostima daje se doprinos zaštiti Zemlje, bez obzira da li neko živi u gradu ili na selu, u razvijenom ili nerazvijernom svetu – sadnjom drveća, uličnim skupovima, biciklističkim vožnjama, koncertima, takmičenjima u likovnom i literarnom stvaralaštvu, kampanjama čišćenja…

Ovogodišnji Svetski dan životne sredine posvećen je biodiverzitetu, uz slogan „Vreme je za prirodu”. Zemlja domaćin je Kolumbija, kao jedna od država koja sadrži 10% biološke raznolikosti planete, u partnerstvu s Nemačkom, ali javni događaji su otkazani zbog mera zaštite od virusa korona. Čovek je glavni uzrok rizika od izumiranja većine od milion ugroženih vrsta biljaka i životinja, što onda u opasnost dovodi ljude.

Na primer, zagađenje i suše iscrpljuju šume i vegetaciju, pa ne iznenađuje što ima sve više požara u prirodi. Neki delovi planete se suočavaju s najgorom najezdom skakavaca u poslednjih nekoliko decenija. Najdirektniji udar na ljudsko društvo došao je od pandemije korona virusa. Mnogi naučnici sumnjaju na to da su ga izazvali trgovina divljim životinjama i druga oštećenja koja su pretrpeli ekosistemi.

Svi nedavni poremećaji jačaju potrebu da se u prirodi održi ravnoteža, tako da nastavi da gradi sopstvene odbrambene mehanizme. Biodiverzitet je sistem od nebrojenih elemenata uključujući mikroorganizme, biljke, permafrost, pa čak i pustinje. Oni nam svi omogućavaju osnovne uslove za preživljavanje, a cena njihovog gubitka je nemerljiva.

Očuvanje i obnova biološke raznolikosti je od vitalnog značaja za opstanak čitavog života na zemlji, jer nam pruža hranu, vodu i resurse, kao i „usluge“ poput kontrole klime, oprašivanja, ublažavanja poplava i kretanja hranljivih sastojaka.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,039PratilacaLajkuj
4,108PratilacaZaprati
1,233PratilacaZaprati
160PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx