Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / ШВС града Зајечара: У складу са новонасталом ситуацијом донета нова Наредба
Штаб за ванредне ситуације града Зајечара: Конференција за новинаре

ШВС града Зајечара: У складу са новонасталом ситуацијом донета нова Наредба

Данас, 29. јуна, заседао је Штаб за ванредне ситуације града Зајечара на којој је у складу са тренутном епидемиолошком ситуацијом донео нову Наредбу.

Н А Р Е Д Б А

 1. Ради спречавања ширења заразне болести COVID-19 ЗАБРАЊУЈУ СЕ јавна окупљања на територији Града Зајечара на јавним местима у затвореном простору (кафане, ресторани, барови, сале за организована славља, Домови култура, спортски и други затворени објекти погодни за пријем већег броја лица) када се истовремено окупља више од 500 лица.
  За време дозвољеног окупљања у затвореном простору морају бити примењене све превентивне мере које се односе на дезинфекцију, санитарно-техничке и хигијенске услове.
 2. Приликом окупљања већег броја људи на отвореном простору обавезна је превентивна мера физичке дистанце – удаљеност од минимум једног метра.
 3. Ношење маски обавезно је у јавном превозу, такси превозу као и у свим затвореним просторијама.
 4. ЗАБРАЊУЈЕ СЕ рад ноћних клубова док траје опасност од ширења заразне болести COVID-19 на територији Репбулике Србије, као и рад дечијих играоница до доношења мера дозволе рада пуног капацитета предшколских установа.
 5. Радно време угоститељских објеката (ресторана, кафића, барова, кладионица, објеката брзе хране и других угоститељских објеката) на територији Града Зајечара, може бити од 07:00 часова до најкасније 24:00 часа, у току дана, до када су гости дужни да напусте објекат, а власници објеката да објекат затворе.
  Овакво радно време односи се како на радне дане, тако и на дане викенда, уз обавезну примену свих превентивних мера које се односе на дезинфекцију, санитарно-техничке и хигијенске услове као и физичке дистанце – удаљености од најмање једног метра.
 6. У Предшколској установи „Ђулићи” повећање броја пријема деце вршиће се према критеријумима, условима и мерама заштите одређеним у Елаборату о постепеном (фазном) пријему уписане деце ПУ „Ђулићи” Зајечар, достављеног Штабу за ванредне ситуације дана 02.06.2020. године и сачињеног на основу сагледавања укупне епидемиолошке, привредне и друштвене ситуације на територији Града Зајечара, а у будуће према постепеном (фазном) пријему на основу препорука Министарства просвете, науке и технолошког развоја РС.
  Елаборат о постепеном (фазном) пријему усписане деце ПУ „Ђулићи” Зајечар од 02.06.2020. године представља саставни део ове Наредбе и као такав биће објављен на сајту Града Зајечара.
 7. НАЛАЖЕ СЕ ЈКП „Хигијена” Зајечар да поштује све раније прописане мере Штаба за ванредне ситуације које се односе на рад зелених пијаца и “Халу сирева”.
 8. НАЛАЖЕ СЕ ЈКП „Хигијена” Зајечар, ЈКП „Водовод” Зајечар, ЈКСП „Зајечар” Зајечар, ЈКП „Тимок – одржавање” Зајечар и Заводу за јавно здравље „Тимок” Зајечар да изврше дезинфекцију свих површина, како у затвореном простору тако и на отвореном, које нису директно изложене УВ зрачењу,а где се окупља већи број људи, на целој територији Града Зајечара.
 9. Утврђене мере овом Наредбом примењују се одмах након усвајања.

Након заседања Штаба одржана је конференција за медије на којој су говорили градоначелник Зајечара Бошко Ничић, Слађана Ристић директор Завода за јавно здравље „Тимок” Зајечар и Татјана Стојановић директор Филијале РФЗО у Зајечару.

Бошко Ничић — командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Зајечара

„Озбиљно смо разматрали епидемиолошку ситуацију у нашем граду. Ја сам био најригорознији заговорник тога да се упути обавештење Министарству здравља и Влади Републике Србије да је у Зајечару потребно увођење ванредне ситуације. Епидемиолошке службе и службе Здравственог центра су ме на првом састанку убедиле и ја сам се са тим сложио, да треба сачекати још бар три дана, пратити епидемиолошку ситуацију, извршити мало већи број тестирања. Прелази се на узорковање и слање тестова у нову, најсавременију лабораторију ’Ватрено око’, а резултати из ове лабораторије биће достављани у много краћем временском року него што је то био случај до сада. Уколико грађани не почну да носе маске и поштују дистанцу од једног метра, Град Зајечар ће предложити Министарству здравља увођење ванредне ситуације. Ми сами себе треба да чувамо, јер су здравље и животи људи на првом месту”, истакао је командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

Штаб за ванредне ситуације града Зајечара: Конференција за новинаре

Директор Завода за јавно здравље „Тимок” Зајечар сложила се са Ничићевим речима и додала да нема потребе за увођењем ванредне ситуације на територији града Зајечара уколико се пробуди свест код људи и сваки појединац схвати колико је битна превентива и мере заштите у циљу незаражавања од стране корона вируса.

Слађана Ристић — директор ЗЗЈЗ "Тимок" Зајечар

„Настављамо са праћењем мера заштите од корона вируса. Ми смо доста добро кординирали свим превентивним мерама и активностима у нашем граду. Придржавањем првентивних мера нас је спасило да не будемо попут неких градова у Србији, да не будемо жариште. ЗЗЈЗ ’Тимок’ ће и даље учествовати у доношењу свих превентивних мера која се уводе за добробит наших грађана”, рекла је Слађана Ристић, директор ЗЗЈЗ “Тимок” Зајечар.

Штаб за ванредне ситуације града Зајечара: Конференција за новинаре

Директор Филијале РФЗО у Зајечару Татјана Стојановић поручила је да број оболелих на територији града још увек није алармантан, али да то не значи се број новозаражених неће повећати у данима који следе.

Татјана Стојановић — директор Филијале РФЗО у Зајечару

„Здравствене установе, како у Зајечару, тако и у Зајечарском округу, добро су снабдевени свом неопходном опремом у борби против корона вируса. Ми још увек немамо алармантан број оболелих на територији града, да би се увела ванредна ситуација. Међутим, то не значи да за неколико дана нећемо имати пораст оболелих, уколико се ванредне мере не поштују”, поручила је Татјана Стојановић, директор Филијале РФЗО у Зајечару.

Закључак је да на основу тренутне епидемиолошке ситуације изазване корона вирусом, сви заједно покажемо одговорност према сопственом здрављу и здрављу других. Апелује се још једном на све грађане Зајечара да предузму све превентивне мере прописане Наредбом, како се не би прогласила ванредна ситуација на територији града Зајечара. Животи и здравље људи су на првом месту, чуло се на конференцији.

Можда ће Вас занимати

Јесен, лишће, девојка

Данас претежно облачно и хладније, у неким деловима мешовите падавине, на планинама снег

У већем делу Србије претежно облачно и хладније, на југозападу, југу и истоку Србије у …

Јесен, лишће

Тмуран јесењи дан пред нама, највиша дневна температура до 11 степени

У Србији ујутро хладно, понегде слаб мраз и магла. Ујутро и преподне на северозападу, а …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница