Timočka Timočka
Početna / Vesti / TRADICIJA OBELEŽAVANJA DANA ROĐENJA ZORANA RADMILOVIĆA PODIGNUTA NA VIŠI NIVO: Otkrivena bista velikog glumca
Obeležavanje dana rođenja Zorana Radmilovića i otkrivanje njegove biste

TRADICIJA OBELEŽAVANJA DANA ROĐENJA ZORANA RADMILOVIĆA PODIGNUTA NA VIŠI NIVO: Otkrivena bista velikog glumca

U zaječarskom teatru nastavljena je tradicija obeležavanja 11. maja, dana rođenja Zorana Radmilovića, koja je ove godine podignuta na viši nivo. U foajeu pozorišta danas je otkrivena bista Zorana Radmilovića.

Ispred gradske uprave okupljene poštovaoce lika i dela Zorana Radmilovića pozdravila je zamenica gradonačelnika Zaječara Marina Milić . Ona je pohvalila pozorište jer je povećalo broj sopstvenih predstava i kulturnih manifestacija na području grada i istakla odličnu saradnju gradske uprave i ove ustanove.

Marina Milić — zamenica gradonačelnika Zaječara

Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra je podsetio da su, kako to obično u Srbiji biva, Zoranu u Zaječaru pripale sve počasti nakon smrti. Ulica u kojoj se nalazi njegova rodna kuća ponela je njegovo ime, podignut je spomenik kod biblioteke ali je najveći spomenik Zoranu Radmiloviću pozorišni festival koji nosi njegovo ime i koji traje blizu tri decenije.

Vladimir Đuričić — direktor zaječarskog teatra

Autor biste, vajar Svetozar Mirkov je istakao da je povod da se bavi likom i delom Zorana Radmilovića bio pozivni konkurs, koji je raspisao grad Zaječar. Iako njegovo rešenje figure slavnog glumca nije izabrano, on je nastavio da se bavi studijom Zoranovog lika na likovnoj koloniji Gamzigrad, gde je pozvan posle nekoliko godina i tamo je izradio bistu.

Svetozar Mirkov — vajar

„Sticajem okolnosti, to je video direktor teatra koji je u tome prepoznao ono što je potrebno pozorištu”, naglasio je Mirkov.

Prijatelj i savremenik Zorana Radmilovića, Milan Caci Mihailović, ispričao je nekoliko anegdota vezanih za slavnog glumca i istakao da je imao sreću da od svog prvog koraka u pozorištu, čudesnom „Ateljeu 212”, bude sa njim na sceni, od Kralja Ibija, Molijera, Radovana, preko predstava „Santa Marija dela salute”, „Oj Srbijo nigde lada nema”, do Pekićeve „Korešpodencije”.

„Ni jedan čovek koji je postojao nije umro već se pretvorio u svetlost. Ako je iko svetlost, onda je to Zoran Radmilović. I posle toliko godina Zaječarac Zoran Radmilović prisutan je na jedan poseban način, svakodnevno, iz sve snage , isto onako kako je igrao”, rekao je Caci Mihailović.

Milan Caci Mihailović — prijatelj i savremenik Zorana Radmilovića

„Radmilović je svetlost koja ne dozvoljava sećanju i najlepšim uspomenama da počnu da blede”, istakao je Caci Mihailović i dodao: „Sve svoje bisere pred nas je prosuo i odlikovan ljubavlju odšetao u večnost”.

Bistu Zorana Radmilovića zajednički su otkrili Marina Milić, Svetozar Mirkov i Milan Caci Mihailović.

Obeležavanje dana rođenja Zorana Radmilovića i otkrivanje njegove biste

Obeležavanje dana rođenja Zorana Radmilovića i otkrivanje njegove biste

Obeležavanje dana rođenja Zorana Radmilovića i otkrivanje njegove biste

Možda će Vas zanimati

29. Međunarodni pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića” od 16. do 23. oktobra u Zaječaru [Program]

29. Međunarodni pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića” biće održan u Zaječaru od 16. do 23. …

29. Festival „Dani Zorana Radmilovića” — Pres-konferencija

Počinju 29. „Dani Zorana Radmilovića” u Zaječaru

Festivala „Dani Zorana Radmilovića” najverovatnije će biti, uz poštovanje svih predviđenih mera zaštite od virusa …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica