ВестиТрешње: Здравље у малом паковању

Трешње: Здравље у малом паковању

Трешње
Фото: Shutterstock, илустрација

Добре вести, ако волите трешње: ово воће је високо на листи најздравије хране!

Осим што су лепе на око и савршеног укуса, трешње су и врло здраве, а уз то и немају превише калорија: 100 грама трешања има само 50 калорија. Ево зашто би требало да искористите сезону овог воћа.

Богате су антиоксидантима

Двадесетак укусних црвених плодова задовољиће 15 одсто ваших дневних потреба за витамином Ц. Трешње су богате бројним антиоксидантима и једињенима која имају противупална својства, тако да штите од бројних хроничних болести, укључујући болести срца, Алцхајмерову болест, дијабетес, гојазност…

Штите од дијабетеса

Трешње садрже једињења која спречавају развој упалних процеса у организму, али, што је такође важно, имају нижи гликемијски индекс од већине других врста воћа. То значи да кад поједете трешње не долази до наглог скока шећера у крви, што ово воће чини добрим савезником у борби против дијабетеса.

Могу да ублаже бол који се јавља као последица артитиса

Неколико независних студија показало је да трешње олакшавају симптоме код особа које пате од артиритиса. Ако патите од ове болести, требало би да искористите сезону трешања и једете их сваког дана, пошто ће бол у зглобовима бити ублажен.

Снижавају ризик од гихта

Гихт је облик упалног артритиса који се развија код неких људи који имају висок ниво мокраћне киселине у крви. Ова киселина може формирати игличасте кристале у зглобу и изазвати изненадне, тешке епизоде бола, осетљивости, црвенила, топлоте и отицања. Научно је доказано да конзумирање трешања већ после два дана снижава ризик од напада гихта, код људи који од њега пате, за читавих 35 одсто.

Регулишу холестерол

Трешње могу да снизе укупан ниво холестерола у крви, снижавајући и ниво „лошег“ (ЛДЛ) холестерола. Ово је важно јер сваки проценат снижавања холестерола снижава и ризик од кардиоваскуларних болести за два одсто.

Ублажавају бол од упале мишића

Другим речима, трешње су савршена ужина после интензивног тренинга, јер помажу мишићима да се брже опораве и ублажавају запаљенске процесе.

Добре су за здрав уринарни тракт

Ово воће чисти бубреге и мокраћне канале, јер је одличан диуретик који поспешују излучивање мокраће. Зато се од петељки прави чај.

 

Извор: mondo.rs

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,847ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб