VestiTUŽNO: Petina mladih smatra da nema NIJEDNOG prijatelja

TUŽNO: Petina mladih smatra da nema NIJEDNOG prijatelja

Usamljena devojka sedi na klupi i drži mobilni telefon
Foto: Shutterstock, ilustracija

Čak petina srpskih milenijalaca kaže da NEMA nijednog prijatelja, a da spas traži u lažnom sjaju društvenih mreža!

Svetu preti epidemija usamljenosti. To su zaključili psiholozi na osnovu američkog istraživanja, koje je utvrdilo da veliki broj mladih u dvadesetim i tridesetim godinama nema prijatelje ili ostvaruju samo površne veze. Za razliku od generacija rođenih u prvim decenijama posle Drugog svetskog rata, koja se i dalje smatra najsrećnijom.

Oni su generacija Vudstoka. Deca cveća i rokenrola, slobodni i društveni. Njihova deca su najčešće usamljena. Malo koga zovu prijateljem. Skloniji su samoubistvima. Takav je jaz između bejbi bum generacije u pedesetim, šezdesetim i milenijalaca u dvadesetim i tridesetim godinama.

„Milenijalci su ljudi koji žele da ostvare više i najviše, veoma su kompetitivni, stalno teže profesionalnom uspehu. Kad se završi radno vreme tako stresno ili dođe vikend, oni se opuštaju tako što tu ima mnogo alkohola i droge bez obzira što su to često ostvareni i uspešni ljudi”, kaže psihoterapeut-psihoanalitičar, dr Vojislav Ćurčić za Radio-televiziju Srbije.

Trećina milenijaca — između 23 i 38 godina oseća se usamljeno. Usamljenih u bejbi bum generaciji je upola manje.

Više od petine milenijalaca priznaje da nema nijednog prijatelja. Isti odgovor dalo je samo devet procenata bejbibumera. Trećina milenijalaca nema najboljeg prijatelja, a 27 procenata kaže da ostvaruje uglavnom površne veze. Usamljenost je uvod u depresiju, depresija može da vodi u samoubistvo upozoravaju priholozi.

„Drugi razlog je što su oni opterećeni uspehom i postignućima i ako se to nešto loše završi oni su skloni da to ‘nepodnošljivo stanje neuspeha’ reše samoubistvom”, objašnjava Ćurčić.

Umesto da potraže podršku prijatelja, mnogi milenijalci mračne brige čuvaju za sebe, a svoja postignuća prikazuju u sjaju društvenih mreža. Psiholozi ih zato vide kao posledicu, a ne uzrok njihove izolovanosti. I upozoravaju, usamljenost za 26 odsto povećava rizik od prerane smrti.

 

Izvor:mondo.rs

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,352PratilacaLajkuj
4,211PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub