Тимочка КрајинаЗајечарУ Економско-трговинској школи у Зајечару одржана „Жива библотека”

У Економско-трговинској школи у Зајечару одржана „Жива библотека”

Поводом Дана сећања на жене жртве насиља, у Економско-трговинској школи у Зајечару одржана је „Жива библотека”, на којој су млади читали четири „живе“ књиге.

Догађај су организовала Удружења „Феномена” из Краљева и „Дечији центар” из Зајечара.

Ученице/ци прве и друге године из Економско-трговинске и Медицинске школе из Зајечара, иако су се први пут сусрели са „живим“ књигама, показали су да умеју да препознају насиље у свом окружењу, али и да негативно реагују на исто.

У Економско-трговинској школи у Зајечару одржана „Жива библотека”

„У медијима сваког дана видимо вести о насиљу, али то је тамо негде, другачије је када нам неко директно говори и износи свој пример, онда помислимо и да наша другарица пролази кроз неки вид насиља али не уме да га препозна или не жели да нам каже, јер се плаши да ће да јој се подсмевају или да је осуђују”, рекла је ученица друге године Медицинске школе.

„Жива библиотека” је давно препозната као један од начина промоције људских права, али и борбе против дискриминације. Идеја „Живе библиотеке” (Menneske Biblioteket = Људска бибилотека) је оригинално развијена од стране данске омладинске иницијативе „Стоп насиљу” (Forefinger Stop Volden) као једна од активности која је понуђена посетиоцима „Roskilde” фестивала 2000. године у Копенхагену. „Roskilde” је један од највећих музичких фестивала у Данској.

У Економско-трговинској школи у Зајечару одржана „Жива библотека”

„Припадници неке заједнице су означени као ‘лоши људи’ зато што верују другачије, живе другачије, једу другачије, изгледају другачије, имају другу боју коже, другачију етничку или верску позадину”, наводи Рони Абергел, оснивач организације „Жива библиотека”.

Људске „књиге“ подразумевају људе који су маргинализовани или дискриминисани од стране друштва.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб