Timočka KrajinaZaječarU Gamzigradu kod Zaječara održan 15. „Đurđevdanski sabor” (FOTO + VIDEO)

U Gamzigradu kod Zaječara održan 15. „Đurđevdanski sabor” (FOTO + VIDEO)

15. „Đurđevdanski sabor”

U selu Gamzigrad kod Zaječara održan je 15. po redu „Đurđevdanski sabor”, manifestacija koja neguje tradicionalno stvaralaštvo.

15. „Đurđevdanski sabor”

15. „Đurđevdanski sabor”

Najpre je počelo takmičenje u kuvanju jagnjeće čorbice, a svi posetioci mogli su da uživaju u tradicionalnoj hrani i izložbi rukotvorina. Takođe, organizovana je i dečja likovna kolonija u prirodi i turnir u malom fudbalu.

15. „Đurđevdanski sabor”

15. „Đurđevdanski sabor”

Ono što izdvaja ovu manifestaciju jesu i specifični običaji, kao što je prikaz običaja „Promuz ovaca“.

Julijana Mladenović iz Gamzigrada

„Ovo je naša tradicija koju negujemo iz daleke prošlosti, a običaj je prenošen s kolena na koleno, obavlja se na Đurđevdan i predstavlja prvu mužu ovaca. Ovaj običaj simbolizuje napredak stoke koja se čuva u oboru”, kaže Julijana Mladenović iz Gamzigrada.

15. „Đurđevdanski sabor”

15. „Đurđevdanski sabor”

Nakon toga usledio je defile kulturno-umetničkih društava i kulturno-umetnički program. U programu su učestvovali KUD-ovi iz Halova, Gradskova, Dubočana, Zvezdana, Gamzigrada, kao i Gradski folklorni ansambl „Zo-Ra” iz Zaječara.

15. „Đurđevdanski sabor”

15. „Đurđevdanski sabor”

Održan je i „Izbor najlepše pastirice” „Đurđevdanskog sabora”. Za najlepšu pastiricu proglašena je Sanela Prvulović iz KUD-a „Gradec” iz Gradskova, dok su prva i druga pratilja Nina Negojević i Ana Milenković iz KUD-a „Graničar” iz Halova.

15. „Đurđevdanski sabor”

Pobednik u kuvanju jagnjeće čorbice je Udruženje žena „Romula” iz Gamzigrada, čije su članice osvojile i drugu nagradu dok je treće mesto osvojilo Miliojana Jovanović iz Udruženje žena „Gamzigrad”.

15. „Đurđevdanski sabor”

Organizator manifestacije je Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” Zaječar, u saradnji sa Turističkom organizacijom grada Zaječara i Mesnom zajednicom Gamzigrad, a pokrovitelj je grad Zaječar.

Dragana Gogić Rajković – v.d. direktora Turističke organizacije grada Zaječara

„Grad Zaječar može se pohvaliti velikim brojem manifestacija, a jedna u nizu je i ova manifestacija. Meštani zaječarskih sela kroz ove manifestacije na najbolji način mogu da predstave običaje, igru, pesmu i priče iz svog kraja. Grad Zaječar koji je pokrovitelj ovakvih događaja trudi se da svaka manifestacija bude različita, kako bi se sačuvali običaji, tradicija i privuklo što više posetilaca. Turistička organizacija grada Zaječara pripremila je za ’Đurđevdanski sabor’ trpezu kraja sa hranom karakterističnom za ovo selo”, rekla je Dragana Gogić Rajković, direktorka TO Zaječar.

Biljana Glišić – PR Ustanove NPTK CK „Zoran Radmilović” Zaječar

„Nakon pauze od dve godine, ponovo smo se okupili i organizovali ’Đurđevdanski sabor’. Ovo je samo jedna od mnogobrojnih manifestacija koje će biti održane u zaječarskim selima. Pored programa tu je i dečja likovna kolonija, koju vode akademski slikari Mirko Stokić i Braniša Đorđević. Sledeća manifestacija je ’Halovo u pesmi i igri’ 22. maja u Halovu, a mi ćemo se potruditi da sva sela koja su to želela, dobiju manifestaciju”, poručila je Biljana Glišić, PR Ustanove NPTK CK „Zoran Radmilović” Zaječar.

15. „Đurđevdanski sabor”

Pobednik turnira u malom fudbalu je ekipa „Sicilijana” iz Gamzigrada, a u kategoriji pionira tim „19” iz Gamzigrada.

15. „Đurđevdanski sabor”

Sa ovakvim manifestacijama koje čuvaju tradiciju zaječarska sela žive, istakla je Elena Matković, gradski većnik.

Elena Matković – gradski većnik u Zaječaru

„Ova manifestacija je pravi primer kako treba da čuvamo tradiciju. ’Đurđevdanski sabor’ je pravi čuvar kulturnog nasleđa. Grad Zaječar će uvek podržavati ovakve manifestacije i biće ih u narednom periodu i u drugim selima. Manifestacije su nam veoma važne jer čuvaju našu istoriju i tradiciju, a sa njima zaječarska sela žive”, kazala je Matković.

15. „Đurđevdanski sabor”

15. „Đurđevdanski sabor”

15. „Đurđevdanski sabor”Pored ostalih posetilaca, 15. „Đurđevdanskom saboru” u Gamzigradu prisustvovali su gradonačelnik Zaječara Boško Ničić, pomoćnici gradonačelnika Milan Stanković i Sunčica Lalić Stojanović, gradske većnice Elena Matković i Vesna Stanković, kao i direktori gradskih ustanova.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,195PratilacaLajkuj
4,187PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub