Тимочка КрајинаЗајечарУ Грљану је завршен 38. Сабор фрулаша, а “Мајсторско писмо” додељено свирачу...

У Грљану је завршен 38. Сабор фрулаша, а “Мајсторско писмо” додељено свирачу на двојницама Радославу Арсенијевићу

У Грљану, код Зајечара, завршен је 38. Сабор фрулаша, једна од најстаријих манифестација народног стваралаштва у Србији, на којој се организује такмичење на традиционалним народним дувачким инструментима.

Учествовало је двадесетак такмичара из Тимочке Крајине и са територије града Крагујевца.

“Мајсторско писмо”, награда која се додељује за изузетан допринос у очувању инстументалне традиције Србије на Сабору фрулаша у Грљану, додељено је свирачу на двојницама, Радославу Арсенијевићу из Јовановца код Крагујевца, који је био победник Сабора фрулаша у Грљану 2007. И 2010. године, што је један од услова за добијање високог признања.

У категорији учесника старијих од 16 година, најбољи фрулаш Сабора је Александар Кулић из Сумраковца, а најбољи дудучар је Љубиша Стојковић из Валакоња Букова код Бољевца. Награда за најбоље одсвирано коло припала је Миливоју Стојковичу из Валакоња Букова, а награда за најбоље одсвирану песму додељена је Јовици Андрејићу из Шарбановца код Бора.

У категорији учесника до 16 година најбољи фрулаш је Никола Миленкоски из Бора, а награда за најбоље одсвирано коло припала је Стефану Ђорђевићу из Оснића код Бољевца.

Одлуке о наградама донео је трочлани жири у саставу: етномузиколог Александра Тодоровић Рашковић – председник, етнокореолог Зоран Катић – члан и Биљана Глишић – помоћник директора Установе НПТК-ЦК „Зоран Радмиловић“ Зајечар.

У ревијалном делу програма наступили су: прошлогодишњи добитник мајсторског писма Жарко Стојковић из Боговине, КУД-ови „Ромулијана“ из Гамзиграда, „Зоран Гајић“ из Рготине, “Ново доба” из Грлишта и Изворна група фрулаша и бубњара Валакоње-Буково.

Организатор Сабора је Установа Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу „Зоран Радмиловић“, у сарадњи са Месном заједницом Грљан, а покровитељ је град Зајечар.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,734ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб