Тимочка КрајинаЗајечарУ оквиру 6. Фестивала малих позоришних форми у Зајечару изведена монодрама "Е,...

У оквиру 6. Фестивала малих позоришних форми у Зајечару изведена монодрама „Е, не дам, бре!“

Публици се у оквиру 6. Фестивала малих позоришних форми у Зајечару представило Прво приградско позориште-Пулс театар из Лазаревца са монодрамом „Е, не дам, бре!“.

Комад је по тексту Ненада Карића Карелија режирала директорка овог театра Ивана Недељковић, а у главној улози гледали смо Александра Карића.

Ивана Недељковић, директорка Пулс театра, глумица, а сада и по први пут у улози редитеља, каже да се „одважила“ да режира овај комад управо из жеље и дужности према прецима, планини Рудник где је одрасла, реци Колубари али пре свега млађима од себе, да схвате од кога су потекли и да никада не забораве своју прошлост.

Монодрама „Е, не дам, бре“ је 82. премијера Првог приградског позоришта, а коју је публика премијерно гледала маја ове године. Глумац Александар Карић игра свог прадеду, поднаредника Драгослава Карића, који је живот изгубио на планини Рудник у Првом светском рату, бранећи своју земљу. Могао је овај поднаредник да буде од оних који се обогатио копајући ћумур у руднику, али није. Одлучио је да свој живот преда земљи, својим прецима, али и покољењима који нису заборавили херојство и храброст тадашњих младића који су своје животе положили за отаџбину. Ово и јесте прича о томе и жеља аутора текста, редитељке и глумца, да испричају причу о људима који нису били кукавице и који су у рату били у свему први.

Са пуно емоција и надахнућа о улози поднаредника Драгослава Карића, свог прадеде, говорио је глумац Александар Карић.

„Монодрама говори о великом херојству српског сељака из 1914.-те конкретно из чувене Колубарске битке. Ми публици нудимо пре свега емоцију. Ова монодрама је толико набијена емоцијом да се ја надам да сам успео да је изнесем и пред зајечарском публиком. Овде имамо прво прозно дело које је написао Ненад Карић, прву режију директорке Иване Недељковић и моју прву монодраму као глумца. Током стварања сви смо дисали као једно. Као лазаревачко позориште ми смо ову монодраму направили као један дуг према свом граду, а уједно смо желели и да младим људима покажемо шта је заправо прави патриотизам који су наши преци носили у себи. Што се глуме тиче мени је било лако, јер сам ја и у приватном животу резервни официр, а нажалост, био сам и учесник оба несрећна рата. Током рада на представи враћале су се емоције из свих тих комора и мојих сећања које сам био затворио. Тако да сам се лако повезао са ликом, јер сам ту емоцију природно у себи носио сакривену. Ово је прво приказивање ван Лазаревца, а очекује нас и Фестивал у Источном Сарајеву почетком децембра. Иначе сваком глумцу је велики задатак да игра монодраму и ја од срца поздрављам овај ваш Фестивал, који негује управо ову уметничку форму“, рекао је глумац Александар Карић.

У улози која симболично представља реку Колубару, гледали смо младу глумицу Мају Софронијевић.

„Моја појава у овој монодрами је заправо само једна слика реке Колубаре. Мислим да је ово редитељско решење било интересантно и веома ефектно. Мој лични доживљај тога је да то може бити и симбол ове реке, која је за војника веома значајна, али може представљати и разне друге ствари. Моје виђење ове приче је и да су и жене заправо велики јунаци, јер су оне у рат пратиле своје мужеве, браћу, синове. Ја ту реку заправо доживљавам као симбол живота, и веома сам срећна што сам била део екипе која је радила ову монодраму“, рекла је глумица Маја Софронијевић.

Костим за монодраму „Е, не дам, бре!“ радила је Соња Которчевић, сценографију Невена Шурлан, сценски покрет потписује Ирина Митровић, дизајн светла Радомир Стаменковић, а музику етно група „Траг“, која је уступила нумере на коришћење.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб