Тимочка КрајинаЗајечарУ Позоришном музеју у Зајечару представљен портрет Горана Бјелановића - редитеља, књижевника

У Позоришном музеју у Зајечару представљен портрет Горана Бјелановића – редитеља, књижевника

У оквиру пратећег програма 6. Фестивала малих позоришних форми, публици у Позоришном музеју у Зајечару представљен је портрет Горана Бјелановића – редитеља, књижевника и директора Црногорске кинотеке.

Директор зајечарског позоришта Владимир Ђуричић поздравио је присутне рекавши поред осталог да је веома срећан што читав комплекс Позоришног музеја са летњиом сценом „Ненад Цигановић” заживео на најлепши могући кроз програме и посете еминентних уметника и културних посленика уопште, како из Србије тако и из земаља у окружењу.

„Велико нам је задовољство што су овде два велика пријатеља ове куће и овог града, људи иза којих стоји огромно дело. Ту је Саша Ердељановић који је више пута био наш гост и са којим ћемо тек сарађивати. Говорио је о Горану Бјелановићу, редитељу, професору, књижевнику са којим такође имамо намеру да радимо у наредним месецима и годинама”, рекао је Ђуричић.

Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић сматра да би Горана Бјелановића у најкраћем могли описати као ствараоца ренесансне профилације.

„То је човек који је у себи скупио много талената: за писање, за говорну реч, за филм, позориште, поезију, дакле личност каквих данас нема много, а суштински су нам потребне” истакао је Ердељановић.

Горан Бјелановић је доцент магистар филмске и ТВ режије, директор је Црногорске кинотеке, професор документарног филма на Факултету драмских уметности на Цетињу и гостујући професор на Универзитету за филм, позориште, балет и музику Европа Прима, књижевник, добитник бројних награда и признања за филмску и позоришну делатност.

„Режирао је престижне свечане академије, више пута је био председник и члан домаћих и међународних филмских, позоришних и поетских манифестација и члан многих комисија и савета. Редовни је члан Православне Академије наука уметности и иновација Србије и Удружења књижевника Црне Горе“, истакла је представљајући госта историчарка уметности Марија Симоновић.

Иако има заиста имресивну радну биографију, његов највећи животни успех је, како сам каже, породица.

„Човек треба да има развијену поетику, етику, естетику и духовност. Ако ти се посрећи, па имаш та четири елемента, у различитим величинама и количинама, онда си на сваком терену на свом пољу, али највећим животним успехом сматрам изузетан брак са Тамаром и са мојом сјајном децом Богданом, Јованом, Анастасијом и Илијом. То је највећи животни успех и божји благослов” истакао је Бјелановић.

Глумци Бранислав Мијатовић и Марија Станковић читали су одломак из „Проклете авлије“ Иве Андрића, по драматизацији Горана Бјелановића. Присутни су имали прилику да виде и инсерте из његове представе „Балканска царица“ и из документарног филма “Пераст свјетлости и светости”.

Бјелановић је на крају изузетно успешне промоције зајечарској публици говорио своју поезију.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,790ПратилацаЛајкуј
4,388ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб