Timočka KrajinaBoljevacU toku 2021. godine na teritoriji nadležnosti OJT u Zaječaru ukupno je...

U toku 2021. godine na teritoriji nadležnosti OJT u Zaječaru ukupno je podneto krivičnih prijava protiv 1173 lica

Osnovno javno tužilaštvo Zaječar

U toku 2021. godine na teritoriji grada Zaječara, opštine Knjaževac i opštine Boljevac (teritorija mesne nadležnosti Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru) ukupno je podneto krivičnih prijava protiv 1173 lica-punoletnih otkrivenih izvršilaca, a ukupno 320 krivičnih prijava podneto je protiv nepoznatih lica.

Što se tiče punoletnih učinilaca došlo je do smanjenja broja prijavljenih lica jer u toku 2020. godine broj prijavljenih punoletnih učinilaca bio 1298. Kod krivičnih prijava prema nepoznatim licima došlo je do povećanja jer je u toku 2020. godine broj takvih prijava bio 254.

U toku 2021. godine podneto je i 255 prijava za privredne prestupe uglavnom zbog privrednih prestupa iz Zakona o računovodstvu, a podneto je i 6 prijava za privredni prestup prema kompaniji „Serbia Zijin“ DOO zbog prestupa iz Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kao i iz drugih zakona.

Od 2018. godine Osnovno javno tužilaštvo u Zaječaru ne postupa po krivičnim delima protiv službene dužnosti, kao i po krivičnim delima protiv privrede jer je stvarna nadležnost prebačena na Posebna odeljenja za suzbijanje korupcije koja su formirana pri Višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Nišu, Kragujevcu i Novom Sadu.

Za krivična dela iz te oblasti (zloupotreba službenog položaja, pronevera, prevara u obavljanju privredne delatnosti i sl.) za teritoriju Osnovnog javnog tužilaštva u Zaječaru stvarno i mesno je nadležno Više javno tužilaštvo u Nišu-Posebno odeljenje za suzbijanje koprupcije. Jedan od izuzetaka je krivično delo poreska utaja, te je u 2021. godini ovom tužilaštvu podneto krivičnih prijava protiv 8 lica.

U toku 2021. godine izrečene su i produžene hitne mere radi sprečavanja nasilja u porodici prema 331 licu. Došlo je do povećanja broja izrečenih i produženih hitnih mera radi sprečavanja nasilja u porodici, a radi se o merama privremenog iseljenja iz stana, kao i zabrana kontakta i prilaska žrtvama nasilja jer je u 2020. godini izrečeno i produženo 270 hitnih mera. Podneto je ukupno krivičnih prijava protiv 196 lica za krivično delo nasilje u porodici.

Postoji razlika između primene hitnih mera za sprečavanje nasilja u porodici i samog podnošenja krivične prijave za krivično delo nasilje u porodici. Hitne mere primenjuju se radi sprečavanja nasilja u porodici, nije nužno da se dokaže da je učinilac primenio nasilje u porodici, već je dovoljno da, a na osnovu procene rizika, postoje određene pretpostavke da je vršeno nasilje ili da će nasilje nastupiti zbog poremećenih porodičnih odnosa. Zato postoji razlika između broja izrečenih i produženih hitnih mera i broja podnetih krivičnih prijava jer da bi se krivična prijava podnela potrebno je da postoje osnovi sumnje da je to krivično delo izvršeno. U situacijama eskalacije nasilja mogu se primeniti druge zakonske mere što podrazmeva i meru određivanja pritvora ukoliko postoji opasnost da će učinilac u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo ili dovršiti pokušano krivično delo ili postoje razlozi da se sumnja da može učiniti i teže krivično delo. Ono što je karakteristično kod ovog krivičnog dela jeste da su u pitanju vrlo osetljivi porodični odnosi i da žrtva nasilja koristi zakonsku mogućnost da ne svedoči protiv osumnjičenog, što se vrlo često u praksi dešava. Takođe u velikom broju slučajeva izvršilac krivičnog dela zloupotrebljava alkohol ili druga opojna sredstva, te se u takvim slučajevima obavezno procenjuje da li je potrebno prema takvim učiniocima izreći meru bezbednosti obaveznog lečenja alkoholičara, na slobodi ili u određenom zavodu.

Prema 48 lica podnete su krivične prijave za krivična dela sa elementima nasilja (teška telesna povreda, laka telesna povreda, učestvovanje u tuči itd.)

Što se tiče krivičnih dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja i dalje je broj učinilaca najtežih krivičnih dela iz te oblasti visok, jer je smrtno stradalo 10 lica, dok je 2020. godine smrtno stradalo 12 lica. U svim slučajevima gde su posledice nastanak telesnih povreda ili smrt učesnika u saobraćaju, uzrok nezgode je ljudski faktor-nepridržavanje saobraćajnih propisa, a nije zabeležno da je uzrok saobraćajne nezgode tehničke prirode. Ne smanjuje se ni broj učinilaca ovih krivičnih dela koji su bili pod uticajem alkohola.

U 2021. godini bilo je krivičnih prijava protiv 218 lica za krivična dela protiv imovine ( krađa, teška krađa, utaja, prevara i sl.). Od toga bilo je krivičnih prijava protiv 120 lica za krivično delo krađa i 39 za krivično delo teška krađa. Poslednjih godina smanjuje se broj krivičnih dela protiv imovine.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub