Тимочка КрајинаЗајечарУ Великом Извору код Зајечара отворена 11. “Башта Балкана”

У Великом Извору код Зајечара отворена 11. “Башта Балкана”

У Великом Извору код Зајечара, синоћ је свечано отворена 11. дводневна Међународна манифестација традиционалног народног стваралаштва “Башта Балкана”, која ове године окупља око 900 учесника из чак шест држава: Србије, Бугарске, Румуније, Грчке, Северне Македоније и Словеније.

Манифестацију је отворио помоћник градоначелника Зајечара Милан Станковић, а окупљене учеснике и посетиоце поздравили су председник Месне заједнице Велики Извор Нели Николић, гости из Бугарске, председник општине Кула Владимир Владимиров и кмет села Гуљам Извор Илијан Маринов, председник координационог центра Зајечар Независног синдиката полиције Игор Стојадиновић и председник Удружења ветерана Посебних јединица полиције на подручју Тимочке Крајине, Младен Шипка.

Припадници полиције наиме, већ четврту годину заредом такмиче се у традиционалним спортским дисциплинама, заједно са учесницима из градова Зајечар и Бор и општина Бољевац, Свилајнац, Мајданпек и Сврљиг, Сокобања и Књажевац.

Председник Месне заједнице Велики Изор Нели Николић и председник општине Кула Владимир Владимиров потписали су протокол о сарадњи Великог извора и Куле ради поновног организовања Међународног сабора Вршка Чука, који је последњи пут одржан пре више од пола века, 1971. године.

У богатом културно-уметничком програму учествовали су КУД-ови из Великог Извора, Сумраковца, Бора, Доњег Милановца, Сврљига као гости из Бугарске: Танцов састав из Куле и Изворски бисери из Гуљамог Извора.

Током дана организована су такмичења у припремању традиционалних кулинарских специјалитета и у спортским дисциплинама, а одржан је и тракторски дефиле.

Прво место у кувању сарми освојила је екипа „Никола Пашић“ из Котлујевца (Зајечар), највештији у борби на брвну је Марко Илић из Независног синдиката полиције – Координациони центар Зајечар, прво место у надвлачењу конопца освојила је екипа Независног синдиката полиције, најуспешнији у бацању бале сена преко пречке био је Иван Цачевић из Великог Извора, а најбољи орач “Баште Балкана” је Млађан Стојановић из Независног синдиката полиције.

“Башта Балкана” наставља се данас (24. септембра) такмичењем у припремању гулаша (11:00 сати); трком са млекарским кантама (14:00 сати), дечјим маскенбалом (15:30 сати), такмичењем културно-уметничких друштава и избором “Лепотице Баште Балкана”(17:00 сати).

Организатор смотре је Установа Народно позориште Тимочке Крајине-Центар за културу “Зоран Радмиловић” Зајечар, у сарадњи са Туристичком организацијом града Зајечара, Спортским савезом града Зајечара и Месном заједницом Велики Извор, а покровитељ је град Зајечар.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб