У зајечарској библиотеци одржано предавање Николе Милутиновића на тему „Ослобођење Зајечара од османске власти 1833. године”

У зајечарској библиотеци одржано предавање Николе Милутиновића на тему „Ослобођење Зајечара од османске власти 1833. године”

У Матичној библиотеци „Светозар Марковић” у Зајечару, одржано је предавање Николе Милутиновића, историчара и архивисте Историјског архива Тимочке Крајине, под називом „Ослобођење Зајечара од османске власти 1833. године”.

Подсећајући на важност Првог српског устанка, и на његове најзначајније личности у нашем крају: Попа Радислава Живановића, кнеза Милисава Ђорђевића, Ивка Џавића из Кривог Вира, предавач напомиње да је овај крај устаничке Србије био назван Црна река. Потом прелази на дешавања која су уследила након пада устаничке Србије 1813. и истиче важност међународних уговора за ослобођење источне Србије, да би се коначно ослобођење Зајечара и коначно повлачење Турака одиграло 10. маја 1833. године.

Веома интересантна по неколико сведочења била је Зајечарска сеча, међутим, фатална за устанике.

Предавач је закључком образложио резултате устанка, пре свега то да је Хатишерифом из 1833. Тимочка Крајина ушла у састав Кнежевине Србије и подсетио присутне на најпознатија спомен-обележја поменутог периода.