Timočka KrajinaZaječarU Zaječaru nova usluga socijalne zaštite – lični pratilac deteta

U Zaječaru nova usluga socijalne zaštite – lični pratilac deteta

Centar za socijalni rad „Zaječar”

Centar za socijalni rad „Zaječar” obaveštava javnost da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja dodelilo Centru u Zaječaru licencu za pružanje nove usluge socijalne zaštite na teritoriji grada Zaječara – usluge ličnog pratioca deteta.

Usluga ličnog pratioca deteta je dostupna detetu/učeniku sa prebivalištem na teritoriji grada Zaječara, pod uslovom da je uključeno u vaspitno-obrazovnu ustanovu ili školu, kome je zbog zdravstvenih problema, telesnog invaliditeta ili višestrukih i senzornih poteškoća potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba tokom nastave, produženog boravka, vannastavnih aktivnosti i izvođenja nastave u prirodi i slično.

Aktivnosti ličnog pratioca deteta se planiraju i realizuju u skladu sa individualnim potrebama deteta/učenika u oblasti kretanja, održavanja lične higijene, hranjenja, oblačenja i komunikacije sa drugima, što uključuje:

1. Pomoć kod kuće u oblačenju, održavanju lične higijene (umivanje, češljanje, pranje zuba), pri hranjenju (priprema i serviranje lakših obroka, hranjenje ili pomoć u korišćenju pribora i sl.), pripremu knjiga i opreme za vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu;

Pomoć u zajednici, što uključuje:

  • Pomoć u korišćenju gradskog prevoza (ulazak i izlazak iz sredstava prevoza, kupovina karte i sl.);
  • Pomoć u kretanju (orijentacija u prostoru ukoliko je dete/učenik sa oštećenjem vida, guranje kolica ili korišćenje drugih pomagala i sl.);
  • Odlazak na igrališta, odnosno mesta za provođenje slobodnog vremena (podrška u igri, podrška i posredovanje u komunikaciji i sl.), uključujući kulturne ili sportske aktivnosti i druge servisne podrške.

Navedene aktivnosti obavljaju se onim danima koji su kao radni dani za učenike određeni od strane nadležnog Ministarstva za prosvetu, u dve smene, u periodu od najduže 8 sati u toku radnog dana.

Za ostvarivanje prava na uslugu ličnog pratioca deteta neophodna je sledeća dokumentacija:

  • Izvod iz matične knjige rođenih za dete/učenika;
  • Fotokopija lične karte ili očitana lična karta roditelja/staratelja;
  • Mišljenje Interresorne komisije o proceni potrebe za pružanjem usluge ličnog pratioca detetu/učeniku (ne starije od 6 meseci) – original ili overena fotokopija;
  • Potvrda vaspitno-obrazovne ustanove/škole da dete/učenik pohađa vaspitno-obrazovnu ustanovu, odnosno školu;
  • Dokaz o prihodima porodice za prethodna 3 meseca koja prethode mesecu podnošenja zahteva;
  • Uverenje Nacionalne službe za zapošljavanje (za nezaposlene članove porodice);
  • Uverenje Poreske uprave o prihodima koji podležu oporezivanju prema zakonu kojim se uređuje porez na dohodak građana.

Centar za socijalni rad „Zaječar” poziva roditelje, odnosno zakonske zastupnike, dece/učenika kojima je potrebna usluga ličnog pratioca deteta, da se obrate Centru za socijalni rad u Zaječaru radi odlučivanja o ostvarivanju prava na ovu uslugu.

Sedište Centra za socijalni rad „Zaječar” je u ul. Generala Gambete br. 88, Zaječar, telefon 019/420-280. Radno vreme Centra je svakog radnog dana od 08:00 časova do 15:30 časova.

Usluga lični pratilac deteta se po prvi put ustanovljava na teritoriji grada Zaječara, pa će stručni tim Centra za socijalni rad u cilju potpunog i pravičnog odlučivanja, sve prispele prijave počev od 25.11.2022.godine do 23.12.2022.godine, razmatrati nakon navedenog perioda.

Prijave koje budu pristigle nakon 23.12.2022.godine, stručni tim razmatraće u rokovima propisanim zakonom i podzakonskim propisima.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,352PratilacaLajkuj
4,211PratilacaZaprati
1,262PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub