ВестиУ Зајечару обележен Међународни дан старијих особа

У Зајечару обележен Међународни дан старијих особа

Предавање докторке Олгице Станојловић — Међународни дан старијих особа

Међународни дан старијих особа – 1. октобар обележен је и у Зајечару. Слоган овогодишње кампање је „Ка једнакости у старијем добу”. У Зајечару старији суграђани имали су прилике да присуствују предавању, које је одржала докторка Олгица Станојловић, а после тога могли су да провере крвни притисак.

На предавању докторка Олгица Станојловић говорила је о значају превентивних прегледа, као и о томе како да старији суграђани да очувају своје здравље. Између осталог тема је била и једнакост старијих особа у друштву.

Докторка Олгица Станојловић

„Пензионисањем, људи губе свој друштвени статус, постану маргинализовани и нису једнаки више у друштву. Запажено је да је у многим културама то изражена појава. Овај дан се обележава с циљем да се скрене пажња на те неједнакости у друштву и на проблеме с којима се суочавају. Предавање одржавамо како да старије особе саме себи помогну у здравственом смислу, како да негују своје здравље и да очувају своје здравље. Упознала сам их како да негују здраве стилове живота, како да примењују физичку активност у својим годинама и како да избегавају штетне навике. Такође, препоручила сам им да посећују прегледе који се организују, како би на време открили уколико болују од неких малигних обољења, али се то односи и на болести срца и крвних судова, на шећерне болести, чак и на депресију”, истакла је др Олгица Станојловић.

Др Станојловић је додала да је одазив људи на превентивне прегледе мали и људи не воде много рачуна о свом здрављу.

„Надам се да ће свако са ових предавања понети неку информацију, усвојити је и примењивати на свој начин живота. Наш други циљ је да овде добијемо сензибилност старијих људи за волонтеризам. Волонтеризам у друштву је јако значајан, јер имамо велику групу старијих особа које су слабо покретне, запостављени и живе у тешким здравственим и хигијенско-социјалним условима. Одазив људи на превентивне прегледе је мали и људи не воде много рачуна о свом здрављу. Постоји мишљење да уколико вам ништа не фали и не осећате болове, да не треба ићи код лекара”, каже Станојловић.

Организатори ове акције су Црвени крст Зајечар и Завод за јавно здравље „Тимок”.

Ирена Младеновић — Црвени крст Зајечар

„Црвени крст Зајечар традиционално обележава 1. октобар – Међународни дан старих. Ове године за најстарије суграђане одржано је предавање и преглед крвног притиска. Такође, поделили смо флајере на улицама и упознали најстарије грађане колико они треба да брину о свом здрављу. Црвени крст ради и са најмлађима и са старијима. Последње време смо посветили мало старијима. Отворили смо Клуб за старе. Прошле недеље смо имали активност где су они могли да чују како треба што боље да организују своје време. Наставићемо са радом. Циљ нам је да два пута месечно окупимо пензионере на разним радионицама како би они добили информације које су им потребне. Ситуација на терену је доста лоша. Старијима у Зајечару помоћ је потребна чак и у виду самог разговора са њима, јер су усамљени. Идеја је да прво кренемо са удружењима пензионера и мало старијих у граду, а касније да обиђемо и сва рурална подручја и да њима омогућимо оно за шта можда још нису имали услове”, поручила је Ирена Младеновић, из Црвеног крста Зајечар.

Међународни дан старих – 1. октобар, обележава се од 1990. године, у складу са Резолуцијом 45/106. Резолуцију је прогласила Генерална Скупштина УН 14. децембра 1990. са циљем да се нагласи важност осигуравања животног окружења које се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,845ПратилацаЛајкуј
4,400ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб