Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару одржан састанак Иницијативног одбора за формирање Задужбине-фондације која ће носити...

У Зајечару одржан састанак Иницијативног одбора за формирање Задужбине-фондације која ће носити име Адама Пуслојића

Први састанак Иницијативног одбора за формирање Задужбине – Фондације која ће носити име Адама Пуслојића

У малој сали Градске управе у Зајечару данас је одржан састанак Иницијативног одбора за формирање Задужбине-фондације која ће носити име Адама Пуслојића и чије ће седиште бити у његовој родној кући – Галерији „Дародавац“ у Кобишници крај Неготина.

Први састанак Иницијативног одбора, искључиво из техничких разлога, одржан је у Зајечару.

Први састанак Иницијативног одбора за формирање Задужбине – Фондације која ће носити име Адама Пуслојића

Марија Пуслојић, ћерка једног од најзначајнијих песника овога поднебља у другој половини XX и првој половини XXI века, обавестила је учеснике скупа да је за председника Иницијативног одбора именовала Бошка Ничића – градоначелника Зајечара, који је кум Адама Пуслојића, велики пријатељ и поштовалац његовог дела.

Ничић је истакао да га много тога везује за Адама, да је њихово дружење почело пре скоро 50 година и да му је част што га је Марија као кума и пријатеља великог песника предложила за председника иницијативног одбора .

Први састанак Иницијативног одбора за формирање Задужбине – Фондације која ће носити име Адама Пуслојића

“Иза Адама остало је много тога и ова задужбина је само делић онога по чему ће га садашње и будуће генерација памтити, а то је и сврха постојања сваког човека, да остави што више иза себе“ рекао је Ничић.

Ничић је најавио да ће ускоро у улици Љубе Нешића, поред насеља “Краљевица”, где је некада била бензинска пумпа бити направљен парк “Три пегаза”. Биће постављене бисте Адама Пуслојића, Томе Мијовића и Радислава Тркуље, а улице које воде до овог трга понеће њихова имена.

“Све су то делићи слагалице захвалности људима који су много учинили за културу Тимочке Крајине” нагласио је Ничић и истакао да поред града Зајечара и општине Неготин задужбину Адама Пуслојића треба да подржи и град Бор и остале тимочке општине.

Како се чуло на скупу задужбину- фондацију Адама Пуслојића, великана савремене српске књижевности подржава и Удружење књижевника Србије, али и Румунска амбасада, с обзиром на то да је Пуслојић био почасни члан Румунске академије наука и уметности.

Први састанак Иницијативног одбора за формирање Задужбине – Фондације која ће носити име Адама Пуслојића

У Иницијативном одбору за формирање задужбине-фондације која ће носити име Адама Пуслојића поред осталих су: Владимир Ђуричић – директор Установе “Зоран Радмиловић”, већница за културу Општине Неготин Татјана Панић, директорке неготинске библиотеке и Дома културе, затим представници Центра за културу из Кладова као и књижевници и пријатељи Адама Пуслојића из Неготина и Београда: Власта Младеновић, Драгољуб Фируловић, Роко Андрић, Видак Масловарић, Бата Милановић и вајар Недим Хаџиахметовић.

На данашњем састанку је договорено да за наредни сусрет чланови Иницијативног одбора заједно са правном службом одреде да ли ће бити основана задужбина или фондација Адама Пуслојића, и припреме одговарајуће акте.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб