Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару одржан семинар за руководиоце и играче фолклорних ансамбала

У Зајечару одржан семинар за руководиоце и играче фолклорних ансамбала

У Зајечару одржан семинар за руководиоце и играче фолклорних ансамбала

У организацији Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” Зајечар и Градског фолклорног ансамбла „Зо-Ра”, у зајечарском театру је одржан семинар за руководиоце и играче фолклорних ансамбала, из двадесетак места у Србији.

Обрађиване су народне игре Врањског поморавља, игре из Пчиње и градске игре Врања.

Бојан Ристић – предавач и кореограф

„Што се тиче самог семинара врло сам задовољан и драго ми је што су се људи одазвали и дошли у Зајечар. Утисци су позитивни, честитке организаторима. Требало би семинаре чешће организовати. Овакви семинари су веома важни, зато што полазници имају прилику да науче све о овим областима, како играчки, тако и музички, али и по питању одевања”, каже предавач и кореограф, Бојан Ристић.

У Зајечару одржан семинар за руководиоце и играче фолклорних ансамбала

Према речима Ненада Петковића – уметничког руководиоца ГФА „Зо-Ра”, семинар је организовн са идејом да пружи могућност КУД-овима из Тимочке Крајине, али и других мањих средина да обогате знање о етнокореолошким областима, овога пута из јужне Србије, како би евентуално неку од тих области могли да уврсте у свој репертоар.

Ненад Петковић – уметнички руководилац Градског фолклорног ансамбла „Зо-Ра” Зајечар

„Ово је први овакав семинар. Трудили смо се да на један леп начин прикажемо традицију и културу југа Србије. За то смо изабрали правог човека – Бојана Ристића, који је рођени Врањанац и неко ко је из те приче. Успео је на прави начин да нам дочара и традицију и лепоту и све оно што представља југ Србије. што кроз игре, кола, што кроз песме, као и кроз костиме. Било је 40-так полазника и мислим да су сви задовољни. Имали смо госте из целе Србије. Надам се да ћемо у неком наредном периоду организовати нов семинар, са неким новим областима”, истакао је Петковић.

У Зајечару одржан семинар за руководиоце и играче фолклорних ансамбала

Уз сертификат о похађању семинара, учесници су добили скрипту са описом игара, нотни запис, видео и аудио снимак обрађених игара.

Драгана Рацаревић – Градски фолклорни ансамбл „Зо-Ра” Зајечар

„У самом ГФА ’Зо-Ра’ сам од почетка, то је неких шест година. Фолклором се бавим двадесетак година. Драго ми је што сам учествовала на овом семинару, лепо је и детаљно објашњено све што се тиче области које смо радили. Допада ми се што је све рађено у оригиналу и што нема стилизације и доста ће значити за саму игру из тих области. Ово је мој први семинар, али планирам и у будућности да се пријављујем за сличне семинаре”, казала је Драгана Рацаревић, ГФА „Зо-Ра” Зајечар.

Младен Мајсторовић – уметнички руководилац фолклорног ансамбла „Разиграно коло” Пожега

„Оно што је врло важно јесте да негујемо традицију и културу кроз игру и песму. Овај је семинар једна привилегија и све честитке организаторима. Довели су једног врсног стручњака за Врањско поморавље и Пчињски округ. Дошао сам овде да научим нешто ново и обогатим и оплеменим наш ансамбл са играма. Ово преставља врло битан сегмент једне зоне, а то је Моравска зона”, рекао је Младен Мајсторовић, уметнички руководилац фолклорног ансамбла „Разиграно коло” из Пожеге.

Јована Стојановић – уметнички руководилац фолклорног ансамбла „Ремезијана” Бела Паланка

„Драго ми је што сам издвојила времена да посетим овако добар семинар и овакво темељно и изворно урађене игре. Моја препорука је да сви који се баве фолклором посете овај семинар, јер доста тога може да се научи”, поручила је Јована Стојановић, уметнички руководилац фолклорног ансамбла „Ремезијана” из Беле Паланке.

У Зајечару одржан семинар за руководиоце и играче фолклорних ансамбала

Семинару у Зајечару присуствовало је више десетина представника фолклорних анасамбала из целе Србије.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,848ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб