Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару одржан традиционални „Дан поља”

У Зајечару одржан традиционални „Дан поља”

„Дан поља” у Зајечару

У Зајечару је одржан традиционални „Дан поља” у организацији Пољопривредне стручне службе Зајечар „Агрознање”. Догађају су присуствовали бројни пољопривредници и представници семенских кућа.

„Дан поља” у Зајечару

На „Дану поља” у Зајечару представљене су сорте озимих стрних жита и презентоване све агротехничке мере које су примењене. Према речима Славице Џелатовић, директорке ПССС „Агрознање” Зајечар, ова година је била веома веома специфична.

Славица Џелатовић – директорка ПССС „Агрознање” Зајечар

„Пољопривредна стручна служба ’Агрознање’ је задње две године у систему Прогнозно-извештајне службе заштите биља и што се тиче усева стрних жита конкретно и на овом огледном пољу и на подручју које покривамо имали смо заиста специфичну годину. Прво због земљишне суше, а и једноставно, можемо да кажемо са сигурношћу да је била година штеточина. Имали смо велику појаву леме на неким парцелама и оно што је изузетно присутно је да су присутне лисне ваши које су се прво појавиле на листовима, а задњих пар недеља су присутне и на класу, тако да је велики број пољопривредних произвођача морао да уради инсективни третман како би спречио и како би обезбедио неки минималне приносе”, каже Џелатовић.

„Дан поља” у Зајечару

Пољопривредна стручна служба „Агрознање” на огледном пољу имала је 3 сорте јечма и чак 15 сорти пшенице неколико семенских кућа, па је јасно могла да се види разлика између сората.

„Дан поља” у Зајечару

Стручњаци и пољопривредници се слажу да су овакви огледи веома корисни, јер је то једини начин да се види како одређена сорта успева на одређеном подручју.

„Дан поља” у ЗајечаруОве године се очекују нешто мањи приноси, а жетва јечма требало би да крене већ за десетак дана.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,398ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб