Timočka KrajinaZaječarU Zaječaru održana 10. sednica lokalnog parlamenta: Novi vršilac dužnosti direktora JKP...

U Zaječaru održana 10. sednica lokalnog parlamenta: Novi vršilac dužnosti direktora JKP „Vodovod” Bratislav Stanić

10. sednica Skupštine grada Zaječara

U Zaječaru je održana 10. sednica Skupštine grada, na kojoj se našlo 12 tačaka dnevnog reda, nakon jedne tačke koja je povučena na početku sednice.

Između ostalog, odbornici lokalnog parlamenta u Zaječaru usvojili su Odluku o završnom računu budžeta grada Zaječara za proteklu godinu.

Valentina Đuričić – načelnica Odeljenja za budžet i finansije u GU u Zaječaru

„Ukupni prihodi i primanja za 2021. godinu iznose 2.168.056.000 dinara, što je 85,01 odsto od ukupno planiranih sredstava za prošlu godinu, dok ukupni rashodi i izdaci iznose 2.101.181.000 dinara, odnosno 82,39 odsto. Suficit koji je ostvaren, odnosno ono što je ostalo na žiro računu budžeta grada i svim konsolidovanim računima, iznosi 28.874.000 dinara. Izvorni prohodi su ostvareni sa 356.876.000 odnosno 67,38 odsto, a najveće učešće u izvornim prihodima predstavlja porez na imovinu fizičkih i pravnih lica. Ustupljeni prihodi su ostvareni u iznosu od 913.669.000 dinara, odnosno 80,74 odsto ostvarenih prihoda budžeta, dok najveće učešće ima porez na zarade u iznosu od 737.704.000 dinara. Transferna sredstva u ovoj godini bila su 838.461.000 dinara – 39,72 odsto, a od tog transfera najviše je bilo pomoći iz tekuće budžetske rezerve Republike Srbije, u iznosu od 481.800.000 dinara”, rekla je između ostalog Valentina Đuričić, načelnica Odeljenja za budžet i finansije GU Zaječar.

Odbornici opozicije osvrnuli su se na nenamensko trošenje novca iz budžeta.

Dragana Rašić – odbornica u Skupštini grada Zaječara

„Mi u ovom trenutku ne vodimo računa o nečemu što nam je jedina svetla tačka, a to su naša deca koja postižu izvanredne uspehe u školi i sportu, a uče i treniraju u jako lošim uslovima. Ne možemo da sredimo srednjoškolski centar, iako je prema mojim saznanjima projekat završen još u martu prošle godine”, kazala je odbornica Dragana Rašić.

Odbornici Skupštine grada Zaječara usvojili su i Odluku o usvajanju Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne fotonaponske elektrane u KO Mali Izvor i Odluku o usvajanju Plana detaljne regulacije za izgradnju solarne elektrane „Solarina” na teritoriji grada Zaječara.

Zoran Radomirović – odbornik u Skupštini grada Zaječara

Odbornik Zoran Radomirović istakao je koliko su značajne prve tri tačke Dnevnog reda i da će njihovo usvajanje mnogo značiti svim građanima Zaječara, kao i meštanima sela u okruženju.

Usvojen je i Predlog Godišnjeg Programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta za 2022. godinu i Predlog Odluke o otuđenju nepokretnosti iz javne svojine grada Zaječara, prikupljanjem ponuda.

10. sednica Skupštine grada Zaječara

Usvojeno je i Rešenje o usvajanju Godišnjeg likvidacionog izveštaja Javnog preduzeća za planiranje, projektovanje, izgradnju i nadzor „Urbanizam i izgradnja” Zaječar – u likvidaciji za 2021. godinu, kao i Rešenje o usvajanju Godišnjeg izveštaja o radu Javnog komunalnog preduzeća „Timok – održavanje” Zaječar za 2021. godinu; Rešenje o usvajanju Finansijskog izveštaja Javnog komunalnog preduzeća „Timok – održavanje” Zaječar za 2021. godinu; Rešenje o davanju saglasnosti na Odluku o raspodeli dobiti Javnog komunalnog preduzeća „Timok – održavanje” Zaječar za 2021. godinu; Rešenje o davanju saglasnosti na izmene i dopune Statuta Javnog komunalnog preduzeća „Timok – održavanje” Zaječar.

Sa 28 glasova za i 15 protiv, usvojena je Odluka o imenovanju novog vršioca dužnosti direktora JKP „Vodovod” Zaječar. Novi vršilac dužnosti direktora JKP „Vodovod” Zaječar je Bratislav Stanić, a dosadašnji v.d. direktor Nikola Šarčević u narednom periodu biće tehnički direktor ovog preduzeća. Oko ove odluke odbornici u lokalnom parlamentu najviše su vodili polemiku.

Aleksandra Stojanović – odbornica u Skupštini grada Zaječara

Odbornica Aleksandra Stojanović ukazala je na nepravilnosti prilikom prestanka mandata prethodnog v.d. direktora JKP „Vodovod” Zaječar, jer je na toj funkciji bio duže od godinu dana, a novi v.d. direktor ne ispunjava uslove za to mesto.

Miroslav Marinković – odbornik u Skupštini grada Zaječara

Miroslav Marinković je konstantovao da je ova tačka dnevnog reda možda i najbitnija, jer se unazad nekoliko puta skretala pažnja da je rukovodstvo ovog preduzeća loše vodilo posao.

Miloš Stojadinović – odbornik u Skupštini grada Zaječara

Miloš Stojadinović rekao je da odbornici u lokalnom parlamentu nisu bili do sada upoznati šta se desilo sa konkursom za izbor direktora JKP „Vodovod” Zaječar koji je prema njegovim saznanjima bio već raspisan.

Uglješa Đuričković – odbornik u Skupštini grada Zaječara

Uglješa Đuričković istakao je da se v.d. direktori u Zaječaru postavljaju samo kada ne može da se iz nekog razloga sprovede konkurs i da odbornici treba da čuju zbog čega taj konkurs do sada nije sproveden i zašto nije po zakonu izabran direktor Javno komunalnog preduzeća „Vodovod”.

Tatjana Stojanović – odbornica u Skupštini grada Zaječara

Tatjana Stojanović pozvala je odbornike da pridržavaju poslovnika na sednici Skupštine grada Zaječara.

Dejan Krstić – odbornik u Skupštini grada Zaječara

Dejan Krstić pozvao je nadležne da treba da postave stručne ljude na čelo firme kao što je JKP „Vodovod” i da je u gradu problem sistem koji većina odbornika podržava na račun preduzeća, javnih dobara i budžeta.

Dr Nenad Ristović saopštio je da će podneti krivične prijave protiv gradonačelnika Zaječara, članove Gradskog veća i bivšeg v.d. direktora JKP „Vodovod” Nikole Šarčevića.

Dr Nenad Ristović – odbornik u Skupštini grada Zaječara

„Posle sednice Skupštine, obavestiću predsednika Aleksandra Vučića, Anu Brnabić i ministra policije Aleksandra Vulina, zbog osnovanih sumnji o zloupotrebi službenog položaja, trgovine uticajem, ne vršenju svoje dužnosti i podnosim krivične prijave protiv gradonačelnika Zaječara Boška Ničića, članova Gradskog veća, bivšeg v.d. direktora Nikole Šarčevića, i članova nadzornog odbora JKP ’Vodovod’ u Zaječaru”, poručio je Ristović.

10. sednica Skupštine grada Zaječara

Na ovoj sednici odbornici su izglasali i Rešenja o povećanju koncesione naknade; Rešenje o usvajanju Finansijskog izveštaja za 2021. godinu Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” u Zaječaru; Rešenje o davanju saglasnosti na Finansijski plan za 2022. godinu Ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” u Zaječaru; Rešenje o usvajanju Izveštaja o radu i poslovanju Apotekarske ustanove Zaječar iz Zaječara za 2021. godinu; Rešenje o usvajanju Izveštaja o finansijskom poslovanju Apotekarske ustanove Zaječar iz Zaječara za 2021. godinu; Rešenje o davanju saglasnosti na Plan rada Apotekarske ustanove „Zaječar” iz Zaječara za 2022. godinu; Rešenje o davanju saglasnosti na Finansijski plan Apotekarske ustanove „Zaječar” iz Zaječara za 2022. godinu.

Dragana Branković Minčić – direktorka Apotekarske ustanove „Zaječar”

O poslovanju Apotekarske ustanove „Zaječar” u prethodnom periodu govorila je direktorka Dragana Branković Minčić.

Takođe, na sednici Skupštine grada Zaječara našla su se i odbornička pitanja.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,106PratilacaLajkuj
4,157PratilacaZaprati
1,246PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx