Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару одржана седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења...

У Зајечару одржана седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије

У Зајечару одржана седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије

У Зајечару је одржана седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије.

Циљ одржавања седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава ван седишта, у општинама и градовима Србије, је помоћ локалним самоуправама у исправљану грешака приликом израде али и реализације буџета.

Бошко Ничић – градоначелник Зајечара

„На овој седници смо размотрили неколико извештаја везаних за ревизију разних делова пословања, како Градске управе Зајечар, тако и неких јавних предузећа и установа у граду. Увек сам сматрао да ревизија доприноси да побољшамо свој рад, посебно знајући какве смо проблеме имали од 2017. до 2019. године, док смо враћали две и по милијарде динара разних задужења. Град Зајечар је при крају враћања свих кредита, то ће бити готово за пар месеци и има једино још проблема око враћања дуга везаног за мазут и ЈКСП ‘Зајечард’ које је још једино проблематично предузеће, не њиховом крвицом, већ због дисбаланса између цена топлотне енергије према грађанима и установама и реалне цене те топлотне енергије. Највећи терет подноси опет буџет града, зато што од 18 одсто укупне површине корисника, више од 60% плаћа град, мислим на школе, установе и предузећа који се налазе на буџету. Улазимо у један миран период, када треба да повећамо буџетске приходе, а то се најбоље ради повећањем броја запослених и од пореза на имовину и пореза на зараде“ нагласио је градоначелник Зајечара Бошко Ничић.

У Зајечару одржана седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије

Седници су присуствовали председник Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије Верољуб Арсић, као и председник Савета Државне ревизорске институције и генерални државни ревизор доктор Душко Пејовић.

Верољуб Арсић – председник Одбора буџета и финансија у Скупштини Републике Србије

„Републички буџет за финансије и контролу трошења јавних средстава је већ неколико година уназад одржава седнице ван седишта Народне скупштине. Циљ оваквих седница ван Скупштине, је тај, да Одбор уз разматрање самих извештаја Државне ревизорске институције везаних за пословање локалне самоуправе и јавних предузећа, уочи проблеме који локалне самоуправе имају у свом пословању и где се појављују одређене неправилности, за које могу да кажем да су више грешка него ствар намере. Уочавајући такве грешке у законодавном процесу, да покушамо да помогнемо локалним самоуправама да лакше функционишу и да буду сервис грађана. Иначе, Државна ревизорска институција помаже Народној скупштини и Одбору у надзору трошења јавних средстава“ каже Верољуб Арсић, председник Одбора буџета и финансија у Скупштини Републике Србије.

Др Душко Пејовић – државни ревизор

„Презентовали смо пет извештаја и они се налазе на сајту, тамо су и наши постревизорски извештаји као одговори на извештаје ревизије институција. Први пут имамо пет извештаја, два извештаја од града Зајечара са својом надлежношћу, најпре самостални консолидовани финансијски извештај, али исто тако и град у делу ревизије сврсисходности пословања на тему ‘Утицај одлука о буџету и ефективно трошење јавних средстава’. Акценат је на исправкама грешака и на препорукама Државне ревизорске институције да се те неправилности непонављају. Оцене су с резервом, јер постоје одређене грешке, али не у тој мери да буде ова локална самоуправа негативно оцењена“ поручио је др Душко Пејовић, државни ревизор.

У Зајечару одржана седница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Народне скупштине Републике Србије

На овој седници су, поред буџета града, разматрано и финансијско пословање два градска јавна предузећа – „Водовода“ и Јавно комунално стамбеног предузећа „Зајечар“.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,765ПратилацаЛајкуј
4,390ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб