Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару одржана трибина „Како препознати стања која могу угрозити живот?”

У Зајечару одржана трибина „Како препознати стања која могу угрозити живот?”

Трибина „Како препознати стања која могу угрозити живот?” у Зајечару

У оквиру серијала трибина „Зајечарци морају бити здрави”, одржана је друга трибина на тему „Како препознати стања која могу угрозити живот?”, у просторијама Тимочког Омладинског Центра и Простора за ПОМАК у Зајечару.

Грађани су овом приликом могли да чују која су најчешћа стања која угрожавају живот и због којих се јављају суграђани Ургентном центру у Зајечару, како да се понашају током летњих дана како би спречили мождане и срчане ударе, који су то први знаци потенцијалног срчаног и можданог удара, као и шта треба урадити да не дође до срчаних и можданих удара.

О свему овоме са Зајечарцима су разговарали прим. др сц. мед. Владимир Митов, интерниста кардиолог; др Санела Радисављевић, специјалиста ургентне медицине и др Марко Димитријевић, специјалиста интерне медицине из Здравственог центра Зајечар.

Др Санела Радисављевић – специјалиста ургентне медицине

„Циљ ових трибина јесте да грађани препознају стања која су хитна и која су битна, а највећи акцентат је стављен на акутном инфаркту миокарда, на можданом удару и на одређеним другим траумама које представљају опасност за живот, како то може да се превенира и шта ми то поседујемо као Град што нас можда издваја од других и на тај начин пружа много бољу могућност лечења и излечења неких тешких обољења”, каже др Санела Радисављевић, специјалиста ургентне медицине ЗЦ Зајечар.

Трибина „Како препознати стања која могу угрозити живот?” у Зајечару

Мождани удар настаје као последица неких других обољења, наглашава др Радисављевић.

„Мождани удар може да настане због хипертензије, болести крвних судова, дијабетеса, поремећаја липидног статуса, масноће у крви… представља зачепљење крвних судова, слично као када настане инфаркт срчани. Мождани удар представља последицу наших навика, начина живота, пушења. Битно је да се препознају симптоми који настају, а симптоми су различити у зависности који је крвни суд мозга захваћен. Најчешће долазе људи који кажу да им је пао угао усана, има слабост једне стране тела, руке, ноге, поремећај говора, дупле слике, вртоглавице. Често може да буде крварење у мозгу које је у мањем проценту него први мождани удар и тада углавном долазе са интензивним главобољама, повраћањима и поремећајем стање свести и као такав представља велику компликацију у лечењу и носи велику смртност. Мождани удар најчешће настаје као пуцање крвних судова у мозгу услед дугогодишњег нелечења хипертензије, повишеног крвног притиска”, додаје др Радисављевић.

Трибина „Како препознати стања која могу угрозити живот?” у Зајечару

Лекари напомињу да све чешће људи имају мождане и срчане ударе, услед конзумирања алкохола и психоактивних супстанци, посебно у летњем периоду.

„Наше навике и начин живота показују већу или мању вероватноћу да ли ћемо да оболимо од нечега. Поприлично су нам честа крварења која настају услед трауме, зато што долази до великог броја саобраћајних незгода, када возачи конзумирају алкохол или неке психоактивне супстанце које доводе до поремећаја срчаног ритма. На овај начин посебно апелујемо младима да они промене свој начин живота, да не пију велике количине алкохола, да не конзумирају разне супстанце, како би сачували свој живот и како не би дошло до крајњег инвалидитета”, закључује др Радисављевић.

Трибине „Зајечарци морају бити здрави” организују се у оквиру пројекта Јавно здравље на локалу који реализује Тимочки Омладински Центар, у оквиру пројекта „Дијалог промена – Београдска отворена школа”, а уз подршку Европске уније – #ЕУзаТебе.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,846ПратилацаЛајкуј
4,399ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб