Timočka KrajinaZaječarU Zaječaru održana tribina „Značaj redovnih preventivnih pregleda za decu i odrasle”

U Zaječaru održana tribina „Značaj redovnih preventivnih pregleda za decu i odrasle”

Tribina „Značaj redovnih preventivnih pregleda za decu i odrasle” u Zaječaru

U okviru serijala tribine „Zaječarci moraju biti zdravi”, u prostorijama Timočkog Omladinskog Centra i Prostora za POMAK u Zaječaru organizovana je prva tribina „Značaj redovnih preventivnih pregleda za decu i odrasle”.

Na tribini je bilo reči o tome koji se to preventivni pregledi mogu obaviti u zaječarskom Domu zdravlja, kada je pravo vreme za koje preventivne preglede, koji je značaj preventivnih pregleda u sprečavanju i ranom otkrivanju bolesti kao što je kolorektalni karcinom, kao i o tome koji je značaj prevencije polno prenosivih infekcije od najranijeg uzrasta i koji je značaj dostupnosti vakcine protiv Humanog papiloma virusa HPV za decu i mlade.

Tribina „Značaj redovnih preventivnih pregleda za decu i odrasle” u Zaječaru

Na prvoj tribini „Zaječarci moraju biti zdravi” govorili su dr Vladimir Bogdanović, lekar opšte medicine u Domu zdravlja Zaječar i dr Žaklina Najdić, pedijatar.

Dr Vladimir Bogdanović – lekar opšte medicine u Domu zdravlja Zaječar

„Govorio sam o kolorektalnom karcinomu, kao i o prevenciji. Ono što je najbitnije jeste da ljudi prepoznaju kada da se jave lekaru i šta treba da učine pre nego što dođe do takvih tegoba. Trebalo bi da se obrati pažnja na promenama u pražnjenju debelog creva, kao što je krv u stolici i ukoliko to primete trebalo bi pacijenti da se jave kod svog lekara radi dalje dijagnostike”, rekao je dr Bogdanović.

Dr Žaklina Najdić – pedijatar

„Vakcina protiv Humanog papiloma virusa HPV za decu i mlade dostupna je ovih dana i u zaječarskom Zdravstvenom centru. Uzrast dece koji potpada pod vakcinaciju jeste od 9 godina pa nadalje, a preporučena je do 25 godine. Vakcina je namenjena i dečacima i devojčicama. HPV vakcina prima se u dve doze od 9 do 15 godina, a posle 15 godina prima se u tri doze”, poručila je dr Najdić.

Tribine „Zaječarci moraju biti zdravi” organizuju se u okviru projekta Javno zdravlje na lokalu koji realizuje Timočki Omladinski Centar, u okviru projekta „Dijalog promena – Beogradska otvorena škola”, a uz podršku Evropske unije.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,201PratilacaLajkuj
4,191PratilacaZaprati
1,250PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub