Timočka KrajinaZaječarU Zaječaru održano predfestivalsko veče uoči „Zoranovih dana”

U Zaječaru održano predfestivalsko veče uoči „Zoranovih dana”

31. Festival „Dani Zorana Radmilovića” – Predfestivalsko veče

U zaječarskom pozorištu održano je predfestivalsko veče uoči 31. „Dana Zorana Radmilovića”.

U okviru predfestivalskog programa 31. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u foajeu zaječarskog pozorišta održana promocija je vanrednog, 264. broja časopisa „Razvitak“, koji je u potpunosti posvećen pokretaču i dugogodišnjem uredniku ovog časopisa, pokojnom Tomislavu Tomi Mijoviću. Takođe, priređena je festivalska premijera dokumentarnog filma „Pozorište uprkos svemu – 75 godina zaječarskog teatra”, autorke Vanje Čolić. Odigrana je i predstava JU „Nikšićkog teatra” „Boing, boing”, koju je po tekstu Marka Kapoletija režirao Rastislav Ćopić.

31. Festival „Dani Zorana Radmilovića” – Predfestivalsko veče

Na promociji „Razvitka“, direktor ustanove Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ Vladimir Đuričić pozdravio je prisutne i zahvalio im što su došli da i na ovaj način odaju počast Tomislavu Mijoviću, kojeg je čuveni Branko Miljković nazvao princem srpske poezije, a koji je ne samo ovaj grad i ovaj deo Srbije već i celu zemlju zadužio na više načina.

31. Festival „Dani Zorana Radmilovića” – Predfestivalsko veče

Ovaj broj Razvitka, na 110 strana donosi: biografiju Tomislava Mijovića, rubrike: “Osvrti“, “Sagledavanje“, “Izabrane pesme Tomislava Mijovića“, “Sećanja“ i „Posvete“, kao i foto galeriju. Sadašnji glavni i odgovorni urednik „Razvitka“ Vlasta Mladenović istakao je da je Tomislav Mijović velikan kulture Timočke Krajine, pesnik koji je pokretanjem časopisa „Razvitak“, svojim znalačkim uređivanjem, posvećenošću i predanošću očuvao kulturnu baštinu Timočke Krajine i njen identitet. Doktor Petar Paunović, čiji je prvi rad u „Razvitku“ objavljen 1967. godine smatra da je sa tim člankom počelo i njegovo traganje za sopstvenim identitetom. O Tomislavu Mijoviću govorio je i Bora Dimitrijević, njegov dugogodišnji saradnik i prijatelj.

Na predstavljanju filma „Pozorište uprkos svemu – 75 godina zaječarskog teatra”, autorke Vanje Čolić, direktor zaječarskog teatra Vladimir Đuričić je uoči projekcije filma istakao da je na današnji dan 1946. godine donesena odluka da se u istočnoj Srbiji formira Narodno pozorište Timočke Krajine.

31. Festival „Dani Zorana Radmilovića” – Predfestivalsko veče

„Evo ono već 76 godina postoji, ali je 2. februara 1947. godine izvedena prva premijera predstave i taj dan se obeležava kao Dan pozorišta, pa je tako i film urađen povodom 75 godina od prve premijere profesionalnog pozorišta u Zaječaru“, naveo je Đuričić.

31. Festival „Dani Zorana Radmilovića” – Predfestivalsko veče

On je Vanji Čolić uručio statuetu Zorana Radmilovića, za uspešnu dugogodišnju saradnju sa zaječarskim pozorištem i tom prilikom naglasio da je Vanja Čolić, dugogodišnji novinar, urednik i šef Dopisništva RTS-a u Zaječaru, zajedno sa svojim kolegama, od neprocenjivog značaja za rad zaječarskog teatra.

Tokom predfestivalske večeri 31. Festivala “Dani Zorana Radmilovića”, zaječarska publika imala je priliku da uživa u klasičnom francuskom vodvilju JU “Nikšićkog pozorišta” iz Crne Gore, “Boing, boing” Marka Kamoletija u režiji Rastislava Ćopića.

31. Festival „Dani Zorana Radmilovića” – Predfestivalsko veče

Mladi i talentovani glumac Stevan Vukotić koji igra naslovnu ulogu zavodnika koji ima tri verenice u isto vreme, kaže da je “Boing boing” za njega interesantna priča, interesantan žanr. Deo fantastične glumačke ekipe bila je i mlada glumica Žana Gardašević Bulatović, koja igra u predstavi lik Francuskinje stjuardese koja je previše zaposlena i iz te jurnjave za karijerom, previdi neke stvari koje joj se dešavaju u životu iako je željna iskrene ljubavi koja joj se ne ostvaruje.

Pozorišni komad “Boing, boing” je do sada imao preko 200 premijera a snimljena su i četiri scenarija za film. Podsećanja radi, “Boing, boing” je najnagrađivanija predstava zaječarskoog pozorišta.

31. Festival „Dani Zorana Radmilovića” – Predfestivalsko veče

U zaječarskom pozorištu večeras (17. oktobra) biće svečano otvoreni 31. „Dani Zorana Radmilovića“.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,189PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub