Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару положени венци и одата почаст борцима из ратова деведесетих година

У Зајечару положени венци и одата почаст борцима из ратова деведесетих година

У Зајечару одата почаст страдалим борцима у ратовима деведесетих

На спомен обележју код Војног одсека у Зајечару, положени су венци у знак сећања на борце из ратова деведесетих година и одата је почаст страдалим војницима, официрима и добровољцима у рату од 1990. до 1992. године.

У Зајечару одата почаст страдалим борцима у ратовима деведесетих

Из Зајечара су, по позиву, 7. октобра 1992. године кренуле прве јединице у саставу Девете бригаде и 211. оклопне нишке бригаде, активне војне старешине, резервне старешине, војници и добровољци да бране СР Југославију и српски народ у Хрватској и Босни. У Зајечару је тим поводом 7. октобра 1997. године испред зграде некадашњег Војног одсека, места одакле су 1992. и кренули, подигнуто спомен обележје.

У Зајечару одата почаст страдалим борцима у ратовима деведесетих

„Српски народ је увек страдао. Борио се за слободу, независност, уједињење. Са наше територије погинуло је шест бораца у рату 1999. године, а 11 бораца у рату 1991/1992. године. Са овог подручја у оба рата је било око 10 хиљада припадника разних оружаних формација, око 4 хиљаде припадника је учествовало у рату 1991/92. године, док је 1999. године учествовало око 6 хиљада“, подсетио је Драгољуб Николић, председник Градског одбора СУБНОР-а.

У Зајечару одата почаст страдалим борцима у ратовима деведесетих

Венце на споменик страдалим борцима у ратовима деведесетих, испред Војног одсека у Зајечару положиле су делегације: Града Зајечара, делегација СУБНОР-а, Организације ратних војних инвалида, представници Удружења војних пензионера, Организација резервних војних старешина и потомака ратника 1912-1920, Удружење ветерана Посебних јединица полиције и други.

У Зајечару одата почаст страдалим борцима у ратовима деведесетих

Спомен обележје, 1997. године, у част бораца из деведесетих година 20. века подигли су СУБНОР, Град Зајечар и Команда Војске Србије, на месту одакле су зајечарски војници и добровољци кренули. Споменик је са пресеченом куполом на врху и симболизује распад Југославије. После бомбардовања СР Југославије 1999. године од стране НАТО агресора, на споменик је постављена спомен плоча посвећена војницима са ових простора који су страдали у бомбардовању 1999.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,762ПратилацаЛајкуј
4,387ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб