Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару представљен 269. број часописа „Развитак”

У Зајечару представљен 269. број часописа „Развитак”

У Позоришном музеју у Зајечару представљен је најновији 269. број часописа „Развитак”, у издању Народног позоришта Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” Зајечар.

О садржају часописа говорили су директор зајечарског позоришта Владимир Ђуричић, уредник часописа Власта Младеновић, професорка Јадранка Бједов и др Миодраг Тодоровић – демограф.

Познато је да часопис „Развитак” обухвата културу, уметност и друштвена питања. Овај 269. број часописа састоји се из девет делова а то су: „Данас и овде”, „Видици”, „Сагледавање”, „Знаци и путокази”, „Дијалект, дијалектика”, „Путопис”, „Сусрети и трајања”, „Размеђа” и „Светник”. Прве стране часописа посвећене су 8. Фестивалу Хришћанске културе у Зајечару. Поред информација из области друштвеног, привредног и културног живота града Зајечара, објављени су књижевни прилози познатих песника и прозаиста, како из Србије, тако и региона, укључујући и даровите ствараоце из Тимочке Крајине, као и књижевни прикази и есејистички радови истакнутих аутора. Дат је и опширан извештај са 37. Фестивала младих песника „Млади мај”.

У овом броју објављен је подсетник на легендарног културног посленика Косту Чауша (Костадин Костадиновић), који је оставио велики културолошки траг у Зајечару и који је својевремено окупио најталентованије младе ствараоце из целе бивше Југославије, тиме часопис „Развитак” са пијететом чува успомену на велике културне посленике.

Овога пута објављен је и путопис нашег путописца, Добривоја Дока Јосимовића, светског стручњака геологије и рударства, који нас је документарно увео у унутрашњост Африке, што је реткост међу путописима, а читаоци ће моћи да се упознају са непознатим пределима овог континента.

Приложен је и опширан текст о демографији нашег краја, са статистичким подацима и табеларним приказима др Миодрага Тофоровића.

Часопис „Развитак” је отворен и за прилоге из светске културе, тако да је објављена студија културе далеког истока из пера проф. др Душана Пајина.

Часопис је илустровао познати пољски сликар Kamil Sava Krowicki.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,867ПратилацаЛајкуј
4,516ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб