Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару приређена изложба радова једног од најзначајнијих српских сликара Миће Поповића

У Зајечару приређена изложба радова једног од најзначајнијих српских сликара Миће Поповића

Отварање изложбе слика Миће Поповића у Позоришном музеју у Зајечару

У оквиру обележавања 2. фебруара – Дана позоришта, у Галерији позоришта – Центра за културу у Зајечару приређена је изложба радова једног од најзначајнијих српских сликара друге половине XX века, Миће Поповића, из фонда Сталне поставке слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић.

Владимир Ђуричић – директор Установе НПТК ЦК „Зоран Радмиловић” Зајечар

На самом почетку присутнима се обратио Владимир Ђуричић, директор Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” Зајечар, који је истакао значај сарадње са Центром за културу Лознице, која траје већ годинама уназад и која је потписивањем Протокола о сарадњи само ојачана, потврђена и обавезујућа да траје и убудуће.

Снежана Мишковић Симић – директорка Центра за културу у Лозници

Директорка Центра за културу Лознице, Снежана Мишковић Симић, захвалила је на досадашњој сарадњи, честитала директору и запосленима у Установи „Зоран Радмиловић”, као и граду Зајечару на оснивању позоришног Музеја коме доприноси јубилеј 76 година постојања професионалног театра на истоку Србије.

Отварање изложбе слика Миће Поповића у Позоришном музеју у Зајечару

Лознички Центар за културу ове године обележава 90 година „Вуковог сабора”, који је најстарија и најзначајнија културна манифестација у Србији, јер су Лозница и Тршић колевка српског језика и писма, а очување језика и писма је очување идентитета једног народа. С тим у вези посебно задовољство и част за њих као установу и представнике Лознице, јесте што је данас након стоте године од рођења Миће Поповића, део његове Сталне поставке први пут представљена у Зајечару, истакла је Снежана Нешковић Симић.

Отварање изложбе слика Миће Поповића у Позоришном музеју у Зајечару

Отварање изложбе слика Миће Поповића у Позоришном музеју у Зајечару

Марина Цветановић, кустос у Центру за културу „Вук Караџић” у Лозници је нагласила да је 1989. године, када је Мића Поповић проглашен почасним грађанином Лознице, град добио на поклон једну од најзначајнијих збирки слика, графика и цртежа брачног пара Поповић.

Марина Цветановић – кустос у Центру за културу „Вук Караџић” у Лозници

„Поносни смо што смо данас овде у Зајечару да представимо опус Миће Поповића, чија је окосница човек. Он је увек сликао, цртао и радио људе са оним ликовним посматрањем човека као пејзажа, али је долазио и до унутрашњег света код нас, што се да приметити на изложеним радовима”, рекла је Марина Цветановић.

 

Отварање изложбе слика Миће Поповића у Позоришном музеју у ЗајечаруПрограм обележавања Дана позоришта завршава се вечерас (3. фебруара) у 20:00 сати, када ће у фоајеу зајечарског театра бити представљена књига „Гинко логореја” глумице зајечарског позоришта Ане Бретшнајдер.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,389ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб