Тимочка КрајинаЗајечарУ Зајечару приређена изложба радова једног од најзначајнијих српских сликара Миће Поповића

У Зајечару приређена изложба радова једног од најзначајнијих српских сликара Миће Поповића

Отварање изложбе слика Миће Поповића у Позоришном музеју у Зајечару

У оквиру обележавања 2. фебруара – Дана позоришта, у Галерији позоришта – Центра за културу у Зајечару приређена је изложба радова једног од најзначајнијих српских сликара друге половине XX века, Миће Поповића, из фонда Сталне поставке слика Миће Поповића и Вере Божичковић Поповић.

Владимир Ђуричић – директор Установе НПТК ЦК „Зоран Радмиловић” Зајечар

На самом почетку присутнима се обратио Владимир Ђуричић, директор Установе Народно позориште Тимочке Крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић” Зајечар, који је истакао значај сарадње са Центром за културу Лознице, која траје већ годинама уназад и која је потписивањем Протокола о сарадњи само ојачана, потврђена и обавезујућа да траје и убудуће.

Снежана Мишковић Симић – директорка Центра за културу у Лозници

Директорка Центра за културу Лознице, Снежана Мишковић Симић, захвалила је на досадашњој сарадњи, честитала директору и запосленима у Установи „Зоран Радмиловић”, као и граду Зајечару на оснивању позоришног Музеја коме доприноси јубилеј 76 година постојања професионалног театра на истоку Србије.

Отварање изложбе слика Миће Поповића у Позоришном музеју у Зајечару

Лознички Центар за културу ове године обележава 90 година „Вуковог сабора”, који је најстарија и најзначајнија културна манифестација у Србији, јер су Лозница и Тршић колевка српског језика и писма, а очување језика и писма је очување идентитета једног народа. С тим у вези посебно задовољство и част за њих као установу и представнике Лознице, јесте што је данас након стоте године од рођења Миће Поповића, део његове Сталне поставке први пут представљена у Зајечару, истакла је Снежана Нешковић Симић.

Отварање изложбе слика Миће Поповића у Позоришном музеју у Зајечару

Отварање изложбе слика Миће Поповића у Позоришном музеју у Зајечару

Марина Цветановић, кустос у Центру за културу „Вук Караџић” у Лозници је нагласила да је 1989. године, када је Мића Поповић проглашен почасним грађанином Лознице, град добио на поклон једну од најзначајнијих збирки слика, графика и цртежа брачног пара Поповић.

Марина Цветановић – кустос у Центру за културу „Вук Караџић” у Лозници

„Поносни смо што смо данас овде у Зајечару да представимо опус Миће Поповића, чија је окосница човек. Он је увек сликао, цртао и радио људе са оним ликовним посматрањем човека као пејзажа, али је долазио и до унутрашњег света код нас, што се да приметити на изложеним радовима”, рекла је Марина Цветановић.

 

Отварање изложбе слика Миће Поповића у Позоришном музеју у ЗајечаруПрограм обележавања Дана позоришта завршава се вечерас (3. фебруара) у 20:00 сати, када ће у фоајеу зајечарског театра бити представљена књига „Гинко логореја” глумице зајечарског позоришта Ане Бретшнајдер.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

ПОСТАВИ ОДГОВОР

молимо унесите свој коментар!
овде унесите своје име

Društvene mreže

24,493ПратилацаЛајкуј
4,233ПратилацаЗапрати
1,262ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб