ВестиУ Зајечару седам нових случајева корона вируса

У Зајечару седам нових случајева корона вируса

Град Зајечар — COVID-19

У последњих 24 сата број особа инфицираних вирусом COVID-19 у Зајечару, повећао се за седам (7).

Старосна стеуктура оболелих креће се од 29 до 55 година, док је полна структура 2 женске и 5 мушке особе.

Пратећи пребивалишта инфицираних ШВС града Зајечара склон је закључку да је вирус „раширен“ на читавом подручју града као и селима у околини.

Нажалост, код једног броја особа, клиничка слика показује озбиљне симптоме ове вирусне инфекције.

„Овакви резултати указују да апели и молбе Штаба за ванредне ситуације, већини оних који мисле да је овај вирус шала, не допиру до свести. Ситуација, већ на први поглед, у продавницама (које масовно примају купце који не носе маске), јавном превозу сезонских радника, такси превозу, кафићима и кафанама (где особље не носи заштитне маске и не користи се обавезно дезинфекционо средство на столовима гостију), масовне прославе матурских вечери, рођенданских и сл. славља (без поштовања прописане дистанце и санитарно-хигијенских мера), спортских такмичења… а све то уз потпуну толеранцију санитарне инспекције и одговарајућих правосудних органа (пре свега тужилаштва), одаје слику стања које се отрже контроли”, кажу из Штаба за ванредне ситуације града Зајечара.

Власници бројних, пре свега, угоститељских објеката прекорачују радно време, хигијенско/техничке прописе и излажу подсмеху уведене мере.

„Обавезне дезинфекционе баријере нестале су са улаза готово свих објеката или су постављене тако да се лако прескачу или заобилазе или су у стању које не пружа никакву дезинфекцију. Обавеза дезинфекције руку купаца, на улазу у малопродајне и угоститељске објекте не постоји пошто су их, власници истих, самоиницијативно, укинули. ЈКП ’Хигијена’, задужено од ШВС града за контролу рада градских пијаца и ‘Хале сирева’, апсолутно не спроводи прописане мере и дозвољава хаос у повереним пословима. Упорни позиви Штаба за ванредне ситуације и интервенције комуналне милиције очигледно не дају резултате, те ће сутра, након састанка Стручног тима ШВС града (чине га људи из МЦ Зајечар, ЗЗЈЗ ’Тимок’ Зајечар, инспекцијских служби, полиције и ГУ Зајечар) бити заказана и седница Штаба за ванредне ситуације Зајечара која ће, уколико се настави овакво, крајње неодговорно, понашање предложити, могуће, увођење ванредне ситуације у граду у консултацији са Министарством здравља и ресорним министром”, обавештавају из Штаба за ванредне ситуације града Зајечара.

Командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Зајечара истиче да након обављене процедуре, и уз поштовање свих законских прописа, без одлагања, неће часити ни часа, свестан свих политичких последица по себе лично, али и последица по здравље свих нас ако то не учини, да овакву одлуку донесе штитећи град од неодговорних и несавесних појединаца.

„Последњи пут Вас молим да заједнички предузмемо мере, уозбиљимо се сходно ситуацији, опомињемо неодговорне и спасимо наш Зајечар од најгорег сценарија који може да уследи. Посебно овај апел упућујем млађем нараштају који, очигледно, мислећи да су лично (због година и доброг имунитета) заштићени, игноришу све мере не водећи рачуна да им у кућама, са њима, живе најмилији са бројним хроничним болестима које се инфекцијом овим вирусом могу драстично погоршати”, додаје Ничић.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,849ПратилацаЛајкуј
4,391ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб