Timočka KrajinaZaječarUdruženje „Društvo Roma” Zaječar obeležilo 8. april – Svetski dan Roma

Udruženje „Društvo Roma” Zaječar obeležilo 8. april – Svetski dan Roma

Udruženje „Društvo Roma” Zaječar obeležilo 8. april – Svetski dan Roma

Povodom 8. aprila – Svetskog dana Roma, Udruženje „Društvo Roma” Zaječar obeležilo je ovaj dan akcijom u centru Zaječara.

Predstavnici Udruženja „Društvo Roma” razgovarali su sa građanima Zaječara o položaju Roma i podelili flajere.

Predsednik Udruženja „Društvo Roma” u Zaječaru Miljan Rašić istakao je da iako je 21. vek, Romi i dalje trpe diskriminaciju u mnogim sferama društva.

Miljan Rašić – predsednik Udruženja „Društvo Roma” Zaječar

„Uz jednu simboličnu akciju i u razgovoru sa našim sugrađanima uspeli smo obeležimo 8. april – Svetski dan Roma i time pokažemo da smo jedna obična nacija koja je deo ovog društva. Želimo da kroz ovu akciju ukažemo i na položaj Roma, zbog toga smo podelili flajere i razgovarali sa našim sugrađanima o tome kako vide romsku zajednicu. U dogovoru sa Gradskom upravom Zaječar postavili smo i našu romsku zastavu. Svake godine na ovaj dan romska zajednica pokušava da se izbori za svoju poziciju u društvu, iako je 21. vek i dalje ima mnogo problema u romskoj zajednici, kao što je domen zapošljavanja. Veliki su problemi u domenu zdravstva i dalje je prisutna diskriminacija i kršenje ljudskih prava”, kaže Rašić.

On dodaje da Udruženje „Društvo Roma” Zaječar nastavlja sa realizacijom mnogih projekata, između ostalog pokrenuta je i platforma koja ima za cilj da se prijavi svaki vid kršenja ljudskih prava nad Romima.

„Mi nastavljamo da radimo na mnogim projektima. Uz pomoć donatora uspeli smo da kreiramo jednu romsku platformu koja ima za cilj da se prijavi svaki vid kršenja ljudskih prava i naši administratori nakon toga proveravaju, izlazimo na teren i utvrđujemo činjenično stanje. Nakon toga kontaktiramo Poverenicu za zaštitu ravnopravnosti. Sva naša udruženja imaju isti cilj da Romi budu ravnopravni”, rekao je Rašić.

Udruženje „Društvo Roma” Zaječar obeležilo 8. april – Svetski dan Roma

Na području grada Zaječara živi blizu dve hiljade Roma.

Prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan je blizu Londona od 7. do 12. aprila 1971. godine. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni za koju je izabrana pesma „Đelem, đelem” i odluka o zastavi za koju je odabrana plavo-zelena dvobojnica s crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,185PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub