Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Удружење „Живојин Мишић”: Најбољи едукатори Србије Весела Мачкић и Младен Шљивовић

Удружење „Живојин Мишић”: Најбољи едукатори Србије Весела Мачкић и Младен Шљивовић

Удружење „Живојин Мишић” прогласило је победнике националног такмичења који ће се борити за титулу најбољег наставника света 2021. године. То су Најбољи едукатори Србије, Весела Мачкић и Младен Шљивовић.

Ове године, изабрана су два представника Србије за ово престижно светско такмичење. Они који су испунили критеријуме за пласман прописан од стране „Varkey” Фондације која је организатор такмичења „Global Teacher Prize”.

Од наставника се тражи да имају ефективну наставну праксу која утиче на квалитет наставе на глобалном нивоу, да употребљавају иновативне наставне програме заједно са методама које решавају изазове у будућности, да имају изванредна лична постигнућа, да утичу на заједницу, да стварају од ученика “грађане свет” и да је њихов рад препознат у заједници у којој раде и живе.

Увидом у пријаве кандидата и достављене додатне материјале, а имајући у виду критеријуме „Varkey” Фондације, комисија је одлучила да на „Global Teacher Prize” пласира следеће кандидате:

  • Веселу Мачкић, учитељицу у ОШ „Иван Гундулић” из Новог Сада
  • Младена Шљивовића, наставника физике у Гимназији Зајечар из Зајечара

Весела Мачкић

Ради као учитељица у ОШ ,,Иван Гундулић” у Новом Саду.

За њу кажу да је увек насмејана, пожртвована, креативна и велики мотиватор. Сматра да школа треба да буде окружење у којем ученици развијају вештине које ће им бити потребне у будућности. Ученике подстиче на размишљање и закључивање путем квизова, асоцијација и едукативних филмова у којима главну улогу имају управо ученици.

Родитеље сматра важним сарадницима и заједно са њима реализује многе активности. Идејни је аутор пројекта Здрава ужина усмерен на здраву исхрану ученика у школи. Пројекат се касније развио у предузетничку активност Органска башта. Активности у башти омогућиле су ученицима да кроз амбијенталну наставу, без бојазности од неуспеха, усвајају градиво, испољавају креативност и препознају сопствене предности и могућности.

Путем ваннаставних активности њени ученици учествују на луткарским смотрама, културним манифестацијама и спортским тркама где освајају престижне награде и пехаре.

Са ученицима је снимила преко десет едукативних ТВ емисија.

Рецезент је уџбеника о предузетништву. Интензивно сарађује са учитељима из школа у окружењу, али и са професорима и студентима Педагошког универзитета у Цириху које сваке године угости у својој учионици.

Залаже се за очување животне средине и један је од координатора тима ГундуЕКОлићи који током године прикупља ПЕТ амбалажу, стару хартију, чепове, лименке и учествује у свим еколошким радионицама у окружењу.

Добитник је вредних награда од стране ПС за заштиту животне средине и ПС за образовање, невладине организације Јасен и Института за јавно здравље Војводине.

Младен Шљивовић

Ради као наставник физике у Гимназији Зајечар. Радио је и у ОШ ,,Десанка Максимовић” и у Медицинској школи у Зајечару тако да је стекао искуство у скоро свим областима образовања.У просвети је од 2006, а од 2018. године је један од добитника титуле и награде Најбољи едукатор Србије коју додељује Удружење ,,Живојин Мишић”.

Његови ученици су до сада освојили преко 30 награда на републичким такмичењима и три пута бирани у тим Србије за Турнир младих физичара. До сада су његове активности два пута награђиване на европском такмичењу СТЕМ дисцоверy wеек. Воли да користи друштвене игре у настави или да пројектну наставу базира на томе. Током онлајн наставе са ученицма учио је о раду нукеларног реактора помоћи игре Нуцлеар ИНЦ. У току 2020.године је у сарадњи са Центром за промоцију науке спровео пројекат Научни папарацо. У овом пројекту су ученици били новинари и водитељи “трач” емисије која се бави животом познатих научника и представљали су њихове животе. Резултат овог пројекта су десет видео клипова које смо објавили на YоуТубе каналу.

Координатор је тима за каријерно вођење и аутор активности које су вишеструко награђиване. Потрага за благом проглашена је за најбољи пример праксе каријерног вођења 2019. године од стране Еурогуиданце Србија, док је СТЕМ пешеачка тура, активност у којој смо током једног дана обишли неколико локалних компанија и разговарали са СТЕМ професионалцима на различитим радним местима, добила другу награду.

Аутор је методе Хембизика у којој ученици градиво физике вежбају тако што сами смишљају задатке које раде на часу. На овај начин они вежбају и вештине комуникације.

Чланови комисије који су помогли у овом одабиру су:

Бранислав Ранђеловић, в. д. директора Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања
Драгица Павловић Бабић, координатор ПИСА истраживања у Србији и сарадник Института за психологију у области образовања
Ивана Ценерић, координатор истраживања у Центру за образовне политике
Срђан Вербић, бивши Министар просвете
Вигор Мајић, директор истраживачке станице Петница
Зоран Станојевић, уредник и новинар Радио телевизије Србије
Удружење “Живојин Мишић”

Пројекат ,,Натионал Теацхер Призе” део је светског пројекта ,,Глобал Теацхер Призе” који Варкеy Фондација организује седму годину заредом.

Удружење “Живојин Мишић” је национални партнер Варкеy Фондације већ четири године, што значи да је пројекат „Најбољи едукатори Србије“ преквалификационо такмичење за „Натионал Теацхер Призе“.

Веома смо поносни што имамо ту част да у име Србије бирамо најбоље наставнике који ће нас представљати у свету!

Оно у шта верује тим Варкеy Фондације јесте да свако дете на свету заслужује квалитетног наставника. Због тога, заједно са партнерима граде мрежу најбољих наставника света, јер верују да ће само тако омогућити једнако образовање за све. Један од оснивача Фондације, Суннy Варкеy, води се идејом да само образовање може исправити највеће проблеме које данашњи свет има, јер све почиње од образовања.

Удружење “Живојин Мишић” кроз овај пројекат жели да још једном награди, похвали и охрабри изузетне наставнике у Србији и да им пружи могућност да се нађу на једном од највећих светских такмичења у сфери образовања, „Глобал Теацхер Призе“.

Још једном искрене честитке Весели и Младену, и желимо им пуно среће у даљем току такмичења!

Можда ће Вас занимати

Тимочки Зодијак: Дневни хороскоп за 20. јун 2021.

Јупитер креће ретроградно ове недеље, уназад ка Водолији, а његов циклус траје увек 4 месеца, …

У Србији претежно сунчано и топло, понегде са повременом кишом и пљусковима

У Србији претежно сунчано и топло. Преподне на југоистоку, средином дана и послеподне и у …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница