VestiUručenjem sporazuma obeležen završetak projekta „Otvorena vrata iza zatvorenih vrata” u Zaječaru

Uručenjem sporazuma obeležen završetak projekta „Otvorena vrata iza zatvorenih vrata” u Zaječaru

Uručenjem sporazuma o saradnji predstavnicima institucija koje su učestvovale u realizaciji projekta „Otvorena vrata iza zatvorenih vrata”, na ovaj način obeležen je završetak realizacije ovog projekta.

Kancelarija za mlade grada Zaječara u okviru projekta „Otvorena vrata iza zatvorenih vrata”, pokrenula je onlajn savetovališta koje je potpuno besplatno za sve građane kojima je potrebna pomoć.

Cilj projekta bila je podrška ranjivim grupama i socijalno ugroženom stanovništvu.

U okviru sajta, postoji i forum gde korisnici mogu slobodno da razmenjuju svoja iskustva, probleme i ostvaruju komunikaciju. Projekat je omogućio rešavanje problema komunikacije između institucija i ljudi, ali je i spojio one sa sličnim problemima, kako bi se lakše integrisali u društvo i načinili prvi korak ka društvenoj prihvaćenosti.

Kako se projekat realizovao, tako je ciljna grupa postalo celo građanstvo Zaječara, naglasila je Mia Vukić Vitomirović, koordinatorka za mlade.

„Na početku smo se plašili kako će to sve ići, jer je veliki broj ljudi i institucija uključeno u projekat, ali na sreću saradnja je tekla glatko, ni kovid nas nije omeo. Ideja za ovo je nastala pre same pandemije. Projekat smo radili u partnerstvu sa Timočkim omladinskim centrom, ali su u njega bile uključene i druge institucije u Zaječaru. Ideja projekta bila je da uspostavimo međuinstitucionalnu saradnju i da neke usluge koje pružaju institucije preselimo na mesto koje je ljudima ne samo zanimljivije već i lakše dostupno u smislu da se češće javljaju institucijama. Projekat je nastao nakon javne rasprave prilikom usvajanja Lokalnog akcionog plana za mlade, kada su mladi iskazali da je za njih jedan od najvećih problema nepoverenje u institucije. Tada smo rešili da usluge institucija preselimo na internet, jer je to jedno od mesta gde se mladi osećaju bezbednim. Tako smo se i mi preselili na internet”, poručila je Vukić Vitomirović.

Onlajn savetovalište radi svakog radnog dana, kada predstavnici institucija dežuraju u određeno vreme, koje je istaknuto na sajtu. To su lekari, psiholozi, pedagozi, socijalni radnici, omladinski radnici koji odgovaraju na pitanja građana, anonimno i potpuno besplatno.

Jedna od članova tima u onlajn savetovalištu jeste i dr Sanela Radisavljević, specijalista urgentne medicine.

„Ja sam mladima i svim građanima, da li je u pitanju onlajn savetovalište ili preko mejla, odgovarala na sva pitanja koja su u vezi problema sa funkcionisanjem zdravstvenog sistema, zdravstvenim tegobama i upućivanjem na adekvatno mesto. To je bila i prilika da na što lakši način, naročito sada kada smo u poslednjih godinu i po dana i više imali otežano funkcionisanje zdravstvenog sistema zbog kovida, bliže priđemo i pomognemo svakome ko nije mogao u datom momentu da svoje zdravstveno stanje kontroliše ili bilo šta slično. Davala sam, između ostalog, mladima savete i o pravilnom i zdravom načinu života i ishrani, o izbegavanju svih supstanci koje mogu biti štetne po njihovo zdravlje”, rekla je dr Sanela Radisavljević.

„Okupili smo se da obeležimo završetak projekta ’Otvorena vrata iza zatvorenih vrata’. Grad Zaječar je ponosan što učestvuje u jednom ovakvom projektu. Kroz projekat smo prepoznali potrebu da na lokalnon nivou kreiramo jedan sistem, koji će biti prvi korak, gde su svi oni koji su imali neki problem mogli da prepoznaju i imali priliku da kroz saradnju sa određenim insitucijama reše neke od svojih problema”, istakla je Marina Milić, zamenica gradonačelnika Zaječara.

Projekat „Otvorena vrata iza zatvorenih vrata” koji spaja, umrežava i posreduje u komunikaciji između pripadnika institucija i osoba sa problemima, realizuje se u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO”, koji sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština (SKGO).

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,191PratilacaLajkuj
4,184PratilacaZaprati
1,252PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub