Timočka Timočka
Početna / Vesti / UTICAJ AGRESIVNE VOŽNJE NA NASTANAK SAOBRAĆAJNE NEZGODE
Stop the Violence, Drive Safe
Foto: Ecovia

UTICAJ AGRESIVNE VOŽNJE NA NASTANAK SAOBRAĆAJNE NEZGODE

Vozačka agresija je oblik ponašanja sa kojim se svako od nas susreće svakodnevno, bilo kao učesnik u saobraćaju ili posmatrač odvijanja saobraćaja. Fizički sukob, svađa, psovanje, prekomerna upotreba sirene, škripa guma, nepristojne gestikulacije. Sve su ovo društveno neprihvatljiva ponašanja putem kojih se ispoljava vozačka agresija.

Rizična su sva ona ponašanja u saobraćaju kojima se dovode u opasnost zdravlje, život i ugrožavaju društvene vrednosti. Rizične situacije jesu one kojima može doći do kršenja saobraćajnih propisa i pravila, nastanka saobraćajne nezgode i eventualnog stradanja lica.

Zašto i kako dolazi do ovakvog ponašanja je pitanje na koje treba da daju odgovor psihijatri, psiholozi i psihoanalitičari.

Nervozan i ljut vozač
Foto: Shutterstock, ilustracija

Vozačka agresija može biti reakcija na nasilničko (agresivno) ponašanje drugih učesnika u saobraćaju. U ovim situacijama dolazi do pojave besa zbog ponašanja drugog vozača kojim je izvršeno nasilje i iznuđena radnja u saobraćaju. Vozačka agresija ipak može biti uzrokovana i nekim drugim unutrašnjim faktorima (crte karaktera, vaspitanje, kultura…). U trenutku nastanka besa veliki broj učesnika u saobraćaju ne poseduje mogućnost samokontrole, kao ni mogućnost sagledavanja objektivne slike o sebi i drugim učesnicima u saobraćaju.

Prema podacima Nacionalne administracije za bezbednost na putevima (NHTSA), agresivna vožnja je uzrok nastanka jedne trećine svih saobraćajnih nezgoda u Sjedinjenim Američkim Državama.

Iz navedenog se može zaključiti da je od velike važnosti da se prilikom prvih kontakata sa vožnjom, mladi vozači nauče da su nasilnička vožnja i bes, odnosno agresivno ponašanje, nešto čemu nema mesta u bezbednom i normalnom učestvovanju u saobraćaju.

Na sajtu www.polovniautomobili.com sprovedena je zanimljiva anketa sa preko 10.000 ispitanika o agrasevnoj vožnji na teritoriji Republike Srbije. Rezultati su više nego zanimljivi i ovde je predstavljen samo deo ankete.

Foto: polovniautomobili.com
Foto: polovniautomobili.com

Najveći broj učesnika u istraživanju kao najopasniji oblik ponašanja u saobraćaju naveo je nepoštovanje saobraćajnih propisa i prolazak na crveno svetlo (29% ispitanika), kao i nasilničku vožnju — vozači koji su u žurbi, nestrpljivi ili negde kasne (26% ispitanika).

Skoro svaki šesti ispitanik smatra da je najopasniji oblik ponašanja kada se vozač naglo prestroji ili “iseče” drugo vozilo, bez ikakve signalizacije, dok svaki sedmi ispitanik smatra da je najveća opasnost prebrza vožnja.

Ukoliko posmatramo učestalost ovih vrsta ponašanja, većina ispitanika (čak 65%) susreće se sa njima svakodnevno. Sa opasnim ponašanjima u saobraćaju oko 22% učesnika susreće se nekoliko puta nedeljno. Ostatak ispitanika (13%) sa ovakvim vidom ponašanja susreće se jednom nedeljno, dva do tri puta mesečno, jednom mesečno ili ređe od jednom mesečno.

Foto: polovniautomobili.com

Svaki drugi ispitanik smatra da je najlošija navika vozača razgovor mobilnim telefonom tokom vožnje. Nepoštovanje saobraćajnih znakova problem je za 24% ispitanika, koji su primetili ovu lošu naviku kod drugih vozača, kao i nepoštovanje pešaka u saobraćaju (12%). Svaki deseti ispitanik kao lošu naviku naveo je blokiranje vozila na parkingu. Mali broj ispitanika (6%) primetio je da je drugim vozačima pažnja usmerena na neku drugu aktivnost poput čitanja novina ili šminkanja. Najmanje primećene loše navike su vožnja mlađih osoba na prednjem sedištu (2%) i vožnja bez vozačke dozvole (1%).

Možda će Vas zanimati

Groblje

JKP „Higijena” Zaječar: Obaveštenje zakupcima grobnih mesta da izmire svoja dospela, a neizmirena dugovanja

Javno komunalno preduzeće „Higijena” Zaječar pozvalo je sve zakupce grobnih mesta da izmire svoja dospela, …

Timočki Zodijak: Dnevni horoskop za 16. januar 2021.

I ovaj dan možete da se opustite i predate uživanjima, jer nebo i aspekti miruju, …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica