Timočka KrajinaZaječarVakcina protiv humanog papiloma virusa – HPV stigla u ZZJZ „Timok” u...

Vakcina protiv humanog papiloma virusa – HPV stigla u ZZJZ „Timok” u Zaječaru

Vakcina protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima (HPV) – Gardasil 9, dopremljena je u Zavod za javno zdravlje „Timok” Zaječar.

U toku narednih dana izvršiće se distribucija iste do domova zdravlja na teritoriji nadležnosti Zavoda (Zaječarskog i Borskog okruga), gde će se vršiti vakcinacija.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Pravilnikom o imunizaciji i načinu zaštite lekovima i Pravilnikom o programu obavezne i preporučene imunizacije stanovništva od zaraznih bolesti, radi se o preporučenoj imunizaciji protiv protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusima. To je imunizacija koju je u obavezi da preporuči doktor medicine ili specijalista odgovarajuće grane medicine (epidemiolog, pedijatar, ginekolog).

Vakcina se preporučuje kod dece starije od 9 godina, pre prvih seksualnih odnosa, a prvenstveno kod dece sedmih razreda osnovnih škola tokom sprovođenja sistematskih pregleda, kao i u skladu sa odobrenim sažetkom karakteristika leka od strane ALIMS-a.

Vakcina Gardasil 9 je odobrena za primenu kod žena i muškaraca, uzrasta 9 godina i starijih, za prevenciju premalignih i malignih lezija cerviksa, vulve, vagine i anusa i prevenciju anogenitalnih bradavica izazvanih specifičnim tipovima HPV.

Vakcina se daje u dve doze, u razmaku od 6 (šest) meseci za uzrast 9–14 godina, a starijima u tri doze po šemi 0,2,6 meseci, stoji u saopštenju ZZJZ „Timok” Zaječar.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,106PratilacaLajkuj
4,157PratilacaZaprati
1,246PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx