Timočka KrajinaBorVećnici u Boru usvojili Predlog odluke o završnom računu i subvencije za...

Većnici u Boru usvojili Predlog odluke o završnom računu i subvencije za poljoprivredne proizvođače

Grad Bor – Opština

Na 4. sednici Gradskog veća u Boru odlučivalo se o 27 tačaka dnevnog reda dok će 24 biti izneto pred Skupštinu grada Bora.

Većnici su većinom glasova usvojili predlog Odluke o završnom računu budžeta grada Bora za 2021. godinu. Ukupno ostvareni tekući prihodi i primanja su 3,58 milijardi dinara, tekući rashodi i izdaci su 2,73 milijarde, što je suficit od 840 miliona dinara, istakla je Zorana Gajić, načelnik odeljenja za finansije.

„Namenski preneta sredstva u tekuću godinu koja će biti raspoređena rebalansom budžeta iznose 226 miliona 440 hiljada za finansiranje rasvete za Lazarevu pećinu, naknade za korišćenje resursa rezerve mineralnih sirovina, naknade za korišćenje drveta. Dosta izvornih prihoda je ostvareno preko sto odsto, neki od njih su porez na imovinu obveznika koji ne vode poslovne knjige, porez na prenos apsolutnih prava, naknada za korišćenje resursa i rezervi mineralnih sirovina, komunalna taksa, naknada za zaštitu i unapređenje životne sredine, doprinos za uređenje građevinskog zemljišta. Najveći prioritet u izvršenju rashoda imali su korišćenje roba i usluga, kao i rashodi za zaposlene, a najmanje izvršenje rashodi za socijalnu pomoć”, objašnjava Gajić.

Podržan je i predlog za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja kojom bi se ove godine iz budžeta grada Bora izdvojilo 45 miliona dinara, kako bi se povećala sredstva za subvencije poljoprivrednim proizvođačima, kaže Nikola Marić pomoćnik gradonačelnika grada Bora.

„Bitne tačke dnevnog reda bile su i predlog rešenja o davanju saglasnosti na Odluku Javnog komunalnog preduzeća ’Toplana’ i Javno komunalnog preduzeća za stambene usluge ’Bor’, jer je potrebno pribaviti dovoljnu količinu energenata za narednu grejnu sezonu. Ovim rešenjem daje se saglasnost da JKP ’Toplana’ podigne kredit u iznosu od 380 miliona dinara za potrebe obezbeđivanja energenata, čiji će nosilac biti Javno preduzeće za stambene usluge ’Bor’”, rekao je Marić.

Članovi Gradskog veća usvojili su izveštaje o radu Narodne biblioteke, Muzeja rudarstva i metalurgije, Centra za kulturu, Predškolske ustanove za decu „Bambi”, kao i Centra za socijalni rad. Pred većnicima na dnevnom redu našle su se i tačke o otuđivanju katastarske parcele Martinesić Vitomiru i Gajić Milici iz Bora.

Većnici su jednoglasno usvojili i predlog zaključka o sprovođenju javne rasprave o nacrtu programa energetske efikasnosti grada Bora.

„Program obuhvata sedam mera i to zamena stolarije, ugradnja fasade, zamena oštećenog krovnog pokrivača, nabavka i instalacija kotlova na prirodni gas ili biomasu, zamena postojeće instalacije za grejanje, nabavka i ugradnja toplotnih pumpi kao i nabavka i ugradnja solarnih kolektora. Iz budžeta za ove namene planirano je 20 miliona dinara dok je za, ove mere, opredeljen iznos od 18 miliona dinara. Ovaj javni poziv se odnosi na privredne subjekte odnosno kompanije koje će realizovati sve ove mere. Poziv je otvoren 20 dana od objavljivanja, a rok za realizaciju celog programa je 1. mart naredne godine. Nakon poziva za privredne subjekte grad će potpisati sporazum o tehničkoj saradnji sa privrednim subjektima i nakon toga stiču se uslovi da se raspiše poziv i za građane”, poručio je Igor Janković član Gradskog veća grada Bora.

Janković dodaje da što se tiče mere za ugradnju solarnih panela, po pozivu još iz prethodne godine, komisija je dobila 25 prijava. Do kraja meseca biće potpisani trojni ugovori između grada Bora, građana i privrednih subjekata koji će ceo taj proces realizovati.

O svemu ovome završnu reč daće odbornici na narednoj sednici Skupštine grada Bora.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,106PratilacaLajkuj
4,157PratilacaZaprati
1,246PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx