Timočka Timočka
Početna / Vesti / Vernici danas slave Markovdan
Sveti Marko — Markovdan

Vernici danas slave Markovdan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Markovdan, praznik posvećen Svetom apostolu Marku. Napisao je Jevanđelje, a poznat je i kao saputnik i prvi pomoćnik apostola Petra. Sveti Marko je česta krsna slava u Šumadiji, ali i slava pojedinih gradova i mesta.

Markovdan se u Srbiji obeležava i praznuje od davnina, a verovalo se da će onoga ko se danas greši i ne poštuje apostola Marka stići kazna.

Srpski seljak na današnji dan nije izlazio na njivu niti radio u polju jer je strahovao da će ga Sveti Marko kazniti olujom, gradom i gromovima.

Apostol i jevanđelista Marko (Jovan Marko) bio je sin bogate žene Marije, koja je bila prijatelj hrišćanima, jedan je od apostola (učenika) Isus Hrista i autor prvog Jevanđelja.

Prema predanju, njegov ujak, Apostol Varnava i apostol Pavle uzeli su ga u pratnju na prvom misionarskom putovanju u Antiohiju. Kasnije sa ujakom Varnavom odlazi na Kipar, a sa apostolima Petrom i Pavlom u Rim. Sveti Petar postavlja Marka za episkopa i šalje ga u Misir da propoveda. Tako je Sveti Marko bio prvi propovednik Jevanđelja i prvi episkop u Misiru. Propovedao je u Liviji, Amonikiji i Pentapolju. Iz Pentapolja prešao je u Aleksandriju.

U Aleksandriji Sveti Marko je osnovao crkvu Božju, postavio episkopa, sveštenike i đakone. Predanje ga smatra osnivačem Crkve u Aleksandriji. Umoren od neznabožaca sahranjen je bio u Aleksandriji. Godine 828. njegovo telo ukrali su mletački trgovci i odneli ga u u Veneciju gde danas leži njegov sarkofag u crkvi svetog Marka.

Apostol Marko je pisac, po vremenu pisanja, prvog Jevanđelja, koje nosi njegovo ime – Sveto Jevanđelje po Marku. Srpska pravoslavna crkva slavi svetog jevanđelistu i apostola Marka (Markovdan) 8. maja po gregorijanskom kalendaru (25. april po julijanskom kalendaru).

Običaji i narodna verovanja

Za Markovdan se od davnina vezuju mnogobrojni običaji i verovanja.

Među Srbima vlada verovanje koje kaže da ako je neko Đurđevdan dočekao u krevetu, što znači da će ostatak godine biti dremljiv i bolešljiv, onda bi taj trebalo i na Markovdan da odspava, jer će se tako izbaviti od pospanosti i bolesti.

Na Markovdan veruje narod, nikako ne valja dremati preko dana jer će se onda biti bunovan i pospan preko cele godine, izuzetak su oni koji su već “zgrešili” i spavali na Đurđevdan.

Ovaj dan su praznovali kovači verujući da bi im miševi izgrizli mehove ako bi tog dana radili.

Možda će Vas zanimati

Danas se slave Sveti car Konstantin i carica Jelena

Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik posvećen Svetom caru Konstantinu i carici Jeleni. Crkva je taj …

Danas je Sveti German

Danas se slavi Sveti German, patrijarh carigradski. On je bio sin prvog carskog senatora koga …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica