ДруштвоВерници славе прву славу у Новој години – Свети Игњатије Богоносац

Верници славе прву славу у Новој години – Свети Игњатије Богоносац

Свети Игњатије Богоносац

Српска православна црква и верници 2. јануара обележавају и прву славу у Новој години – Светог Игњатија, познатог и као Богоносац.

С обзиром да Божићни пост и даље траје, и ова слава је посна.

Свети Игњатије, ученик Јована Богослова, познат је још и као Игњатије Антиохијски. Назван је Богоносцем зато што га је Исус Христос држао у рукама док је био дете. Према предању, Исус Христ док је подучавао апостоле о смерности, подигао је једно дете и рекао: „Ко се понизи као дете ово, он је највећи у Царству небеском”. Био је трећи патријарх Антиохијске цркве, увео је антифонски начин појања у цркви. Одбио је да призна идолопоклонство, због чега је 106. године, у Риму, бачен лавовима. Звери су га растргле, али његово срце остало је нетакнуто.

Кажу да се Свети Игњатије Богоносац и данас јавља свакоме ко га, у невољи, призива у помоћ.

Према обичајима, на овај дан не раде се тешки послови, нарочито женски – ткање, шивење и предење.

Овај дан се још назива и Кокошињи дан или Кокошији Божић. У неким крајевима, храни се живина на посебан начин, односно у круг направљен од положеног конопца баца се специјално спремљено жито.

Обичај је и да се меси колач који се потом дели деци. Децу данас ваља повући за уво да што више порасту у овој години.

Слави се и као крсна слава.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,793ПратилацаЛајкуј
4,385ПратилацаЗапрати
1,264ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб