VestiVodosnabdevanje borskog i zaječarskog okruga u toku vanrednog stanja

Vodosnabdevanje borskog i zaječarskog okruga u toku vanrednog stanja

Zavod za javno zdravlje „Timok” Zaječar

Zavod za javno zdravlje „Timok” Zaječar, preko svojih stručnih službi Centra za higijenu i humanu ekologiju, vršiće redovnu kontrolu vode za piće kod javnih gradskih vodovoda, javnih seoskih vodovoda i drugih javnih vodnih objekata i korisnika borskog i zaječarskog okruga, stoji u obaveštenju ove ustanove.

Zbog proglašenja vanrednog stanja u zemlji, a u vezi sa aktuelnom situacijom izazvanom virusom COVID-19, a po naredbi Štabova za vanredno stanje, gradova i opština borskog i zaječarskog okruga, stručne ekipe zavoda vršiće i vanredno uzorkovanja vode za piće.

Uzimajući u obzir je proglašeno vanredno stanje u zemlji u vezi sa aktuelnom situacijom izazvanom virusom COVID-19, Institut za javno zdravlje Srbije „Batut” poslao je smernice u vezi primene Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće u vezi kontrole vodosnabdevanja i to:

  • Da se primenjuje lista VII, koja obrađuje vanredne prilike važećeg Pravilnika, kada je u pitanju rezidualni hlor u vodi za piće, vrednosti su do 1 mg/L vode.
  • Obzirom da je potrebno osigurati na prvom mestu mikrobiološku ispravnost vode za piće, a parametar mutnoća je u bliskoj korelaciji sa tim, preporuka je da se vrednosti za mutnoću primenjuju prema listi VI Pravilnika, tj. do 1 NTU, odnosno 5 NTU za vodovode do 5000 ES.

Nakon uzorkovanja i analiza uzoraka vode za piće, izdavaće se stručno mišljenje specijaliste higijene sa predlogom mera u odnosu na usaglašenost sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, kao i navedenim preporukama za postupanje u vanrednom stanju, a u cilju očuvanja zdravlja ljudi.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

Društvene mreže

24,341PratilacaLajkuj
4,207PratilacaZaprati
1,264PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub