VestiVodosnabdevanje borskog i zaječarskog okruga u toku vanrednog stanja

Vodosnabdevanje borskog i zaječarskog okruga u toku vanrednog stanja

Zavod za javno zdravlje „Timok” Zaječar

Zavod za javno zdravlje „Timok” Zaječar, preko svojih stručnih službi Centra za higijenu i humanu ekologiju, vršiće redovnu kontrolu vode za piće kod javnih gradskih vodovoda, javnih seoskih vodovoda i drugih javnih vodnih objekata i korisnika borskog i zaječarskog okruga, stoji u obaveštenju ove ustanove.

Zbog proglašenja vanrednog stanja u zemlji, a u vezi sa aktuelnom situacijom izazvanom virusom COVID-19, a po naredbi Štabova za vanredno stanje, gradova i opština borskog i zaječarskog okruga, stručne ekipe zavoda vršiće i vanredno uzorkovanja vode za piće.

Uzimajući u obzir je proglašeno vanredno stanje u zemlji u vezi sa aktuelnom situacijom izazvanom virusom COVID-19, Institut za javno zdravlje Srbije „Batut” poslao je smernice u vezi primene Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće u vezi kontrole vodosnabdevanja i to:

  • Da se primenjuje lista VII, koja obrađuje vanredne prilike važećeg Pravilnika, kada je u pitanju rezidualni hlor u vodi za piće, vrednosti su do 1 mg/L vode.
  • Obzirom da je potrebno osigurati na prvom mestu mikrobiološku ispravnost vode za piće, a parametar mutnoća je u bliskoj korelaciji sa tim, preporuka je da se vrednosti za mutnoću primenjuju prema listi VI Pravilnika, tj. do 1 NTU, odnosno 5 NTU za vodovode do 5000 ES.

Nakon uzorkovanja i analiza uzoraka vode za piće, izdavaće se stručno mišljenje specijaliste higijene sa predlogom mera u odnosu na usaglašenost sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, kao i navedenim preporukama za postupanje u vanrednom stanju, a u cilju očuvanja zdravlja ljudi.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,102PratilacaLajkuj
4,147PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx