Timočka KrajinaZaječarZaječar: Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina: Uvid u Poseban birački...

Zaječar: Izbori za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina: Uvid u Poseban birački spisak

Grad Zaječar – Opština

Obaveštavaju se građani grada Zaječara i interno raseljena lica sa mestom boravišta na teritoriji grada Zaječara, da mogu izvršiti uvid u Poseban birački spisak – deo za teritoriju grada Zaječara i tražiti upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku podataka, na način i po postupku utvrđenom zakonom, a u vezi predstojećih izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina, raspisane za 13. novembar 2022. godine.

Izborno pravo građana Republike Srbije koji pripadaju nacionalnim manjinama, za izbor nacionalnih saveta nacionalnih manjina, uključuje njihovo pravo da:

  • biraju članove nacionalnog saveta svoje nacionalne manjine,
  • budu birani za člana nacionalnog saveta svoje nacionalne manjine,
  • predlažu kandidate za članove nacionalnog saveta svoje nacionalne manjine,
  • budu informisani o izborima za nacionalne savete nacionalnih manjina,
  • budu informisani o kandidatima za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina,
  • budu informisani o programima tih kandidata,
  • budu upisani u poseban birački spisak nacionalne manjine,
  • da glasaju na izborima za nacionalni savet svoje nacionalne manjine, i
  • da im budu zaštićena prava vezana za izbor nacionalnog saveta.

Upis u poseban birački spisak vrši se isključivo na lični zahev pripadnika nacionalne manjine, uz ispunjavanje opštih uslova za sticanje aktivnog biračkog prava, odnosno, da je podnosilac zahteva upisan u Jedinstveni birački spisak.

Zahtev za upis u poseban birački spisak pripadnik nacionalne manjine podnosi Gradskoj upravi grada Zaječara, u pisanoj formi, na propisanom obrascu i svojeručno ga potpisuje.

U delu posebnog biračkog spiska za područje grada Zaječara upis i promene u posebnom biračkom spisku (brisanje, izmene, dopune ili ispravke) vrši Gradska uprava grada Zaječara, kao poveren posao, do zaključenja posebnog biračkog spiska.

Deo posebnog biračkog spiska koji se vodi za grad Zaječar, izložen je u zgradi Gradske uprave grada Zaječara, Trg oslobođenja br. 1. Neposredni uvid u deo posebnog biračkog spiska u cilju provere ličnih podataka upisanih u poseban birački spisak, može se izvršiti svakog radnog dana u Gradskoj upravi grada Zaječara, u vremenu od 07:30 do 15:30 časova, kancelarija broj 60, u skladu sa Zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti.

Uvid u poseban birački spisak, u skladu sa zakonom koji uređuje zaštitu podataka o ličnosti, može se izvršiti i elektronskim putem na zvaničnoj internet stranici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nakon zaključenja posebnog biračkog spiska, nadležno Ministarstvo vrši upis promene u posebnom biračkom spisku na način i po postupku utvrđenom zakonom i Pravilnikom (na osnovu rešenja koje donosi nadležno Ministarstvo, najkasnije 72 časa pre dana održavanja izbora).

Zahtev za vršenje promene biračkom spisku nakon zaključenja posebnog biračkog spiska podnosi se Gradskoj upravi grada Zaječara.

U postupku vršenja uvida u birački spisak lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške Gradske uprave i ovlašćeno lice podnosioca izborne liste dužni su da postupaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Svi mediji koji preuzmu tekst, fotografije ili video, dužni su da navedu izvor – Timočka (timocka.rs). Ukoliko preuzimaju kompletan tekst i fotografije, veći deo teksta, ili je preneta integralna vest, u obavezi su da navedu izvor i postave link ka toj vesti.

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare

Društvene mreže

24,109PratilacaLajkuj
4,150PratilacaZaprati
1,241PratilacaZaprati
222PratilacaBaci sub
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx