Тимочка КрајинаЗајечарЗајечар: Јавни позив за финансирање пројеката идентификованих кроз „Одговорне локалне финансије и...

Зајечар: Јавни позив за финансирање пројеката идентификованих кроз „Одговорне локалне финансије и учешће грађана“

Град Зајечар – Општина

На основу Одлуке о буџету града Зајечара за 2023. годину („Сл. лист града Зајечара“ број 39/2022 и 13/2023) и Плана активности за укључивање грађана у процесе доношења одлука о трошењу средстава из сопственог буџета на територији града Зајечарау 2022-2025. („Сл. лист града Зајечара“ број 2/2023 ) године, дана 10.08.2023. године, Одељење за обједињене јавне набавке и локални економски развој расписује

ЈАВНИ ПОЗИВ

за финансирање пројеката идентификованих кроз „Одговорне локалне финансије и учешће грађана“

Град Зајечар финансираће у 2023. години пројекте од јавног интереса кроз спровођење акције „Одговорне локалне финансије и учешће грађана“ која омогућава непосредно учешће грађана, у сарадњи са Градом, у решавању дела проблема локалних заједница (мањих захвата на уређењу јавних површина), као и унапређење положаја осетљивих група, а нарочито особа са инвалидитетом, корисника права или услуга социјалне заштите, припаднике ромске популације и друго.

Локална заједница је појам који укључује одређени део насеља- улица, део улице, блок зграда, стамбена заједница или месна заједница као најшире подручје, као и неформалне групе особа са инвалидитетом, кориснике права или услуга социјалне заштите, припаднике ромске популације и друго.

Пројекти који се предлажу могу се односити искључиво на мање захвате као што је уређење и/или опремање паркова, постојећих дечијих игралишта, постојећих спортских терена, дрвореда, шеталишта, неуређених зелених површина, уређење прилаза за лица са инвалидитетом, уклањање мањих дивљих депонија и слично. Пројекти који се предлажу за унапређење положаја лица из осетљивих група могу се односити и на набавку неопходне опреме.

Све предложене активности у оквиру пројекта (уређење јавних површина) се морају спроводити на земљишту које је у јавној својини града Зајечара, а изузетно Републике Србије, уз сагласност носиоца јавне својине, односно корисника земљишта. Пројекти намењени унапређењу положаја лица из осетљивих група могу се реализовати и у јавним објектима чији су корисници лица из осетљивих група.

Право учествовања на јавном позиву имају неформалне групе грађана са територије града Зајечара окупљене око поднете иницијативе – пројекта. Потписници (покретачи) иницијативе, тј. Пројекта су грађани са измиреном пореском обавезом по основу пореза на имовину (до дана подношења пријаве), а који имају пребивалиште, имовину или су из других разлога заинтересовани да се одређена акција спроведе у том делу града, као и унапреди положај лица из осетљивих група.

Пројекат се финансира са укупно 1.650.000,00 динара Одлуком о буџету града Зајечара за 2023. годину, у оквиру посебне буџетске линије (Програм 3 – локални економски развој), пројекат 4003 „Одговорне локалне финансије и учешће грађана“ град Зајечар определио је средства за ову намену у висини од 1.000.000,00 динара, обезбеђена кроз наплату пореза на имовину, а средства у износу од 650.000,00 динара за ове намене, обезбеђена су као подршка Програма „Општински економски развој у Источној Србији, фаза III – Одговорне локалне финансије и учешће грађана“ који финансира швајцарска влада, а спроводиHELVETAS SWISS INTERCOOPERATION SRB.

Конкурс траје до 15.09.2023. године.

Опширније на сајту града Зајечара www.zajecar.info.

Сви медији који преузму текст, фотографије или видео, дужни су да наведу извор – Тимочка (timocka.rs). Уколико преузимају комплетан текст и фотографије, већи део текста, или је пренета интегрална вест, у обавези су да наведу извор и поставе линк ка тој вести.

Društvene mreže

24,736ПратилацаЛајкуј
4,360ПратилацаЗапрати
1,263ПратилацаЗапрати
222ПратилацаБаци суб