Timočka Timočka
Početna / Vesti / Zaječar pomaže razvoj poljoprivrede: Za četiri godine 36 miliona dinara za poljoprivredne proizvođače

Zaječar pomaže razvoj poljoprivrede: Za četiri godine 36 miliona dinara za poljoprivredne proizvođače

Danas su u velikoj sali Gradske uprave u Zaječaru potpisani ugovori za dodelu podsticajnih sredstava za nabavku mehanizacije i opreme za poljoprivredu u 2020. godini.

Poljoprivredni proizvođači sa teritorije grada Zaječara potpisali su ugovore za unapređenje voćarstva, stočarstva i pčelarstva.

Vesna Stanković gradski većnik za poljoprivredu istakla je da se ove nedelje potpisuju ugovori sa 85 poljoprivrednih proizvođača u vrednosti 4,6 miliona dinara.

„Ukupan iznos bespovratnih sredstava koji se dodeljuje po konkursu za mehanizaciju iznosi 4.000.0000 dinara za 63 poljoprivredna proizvođača. Drugi konkurs koji je završen je konkurs za dodelu podsticaja u pčelarstvu. Po ovom konkursu izdvojeno je 600.000 din za 22 pčelara. Sa ponosom mogu da kažem da je u Gradu Zaječaru za ove 4 godine kroz Program podrške razvoju poljoprivrede realizovano čak 19 konkursa. Do sada je uključujući i ovu godinu subvencije dobilo preko 620 porodica na selu. Ukupno je samo Grad investirao u povećanje kapaciteta i opremljenosti poljoprivrednih gazdinstava oko 36 miliona dinara. Na edukaciju je utrošeno oko 1,7 miliona. dinara”, rekla je Stanković.

Stanković je istakla i to da bi sav ovaj posao bilo nemoguće uraditi bez apsolutnog poverenja koje je Gradonačelnik ukazao stručnoj Komisiji za podsticanje razvoja poljoprivrede koja je učestvovala u realizaciji programa za poljoprivredu.

„Pokazali smo da radimo u interesu poljoprivrednika, da imamo iste kriterijume za sve i da uspešno realizujemo započete projekte i konkurse. Dali smo prednost mladim poljoprivrednim proizvođačima, jer smatramo da bez njih nema ni opstanka sela. Prema broju prijava interesovanje i poverenje poljoprivrednika u grad Zaječar je povećano i prepoznaju nas kao još jedan vid finasiranja pored Ministarstva poljoprivrede. Cilj nam je da se u narednom ciklusu investicija nastavi sa podrškom poljoprivrednim gazdinstvima, da se kroz podsticaje podstakne prerada i da se ulaže u razvoj infrastukture u selima. Samo tako širokim pristupom biće moguće da se popravi kvalitet života naših poljoprivrednika i da se motivišu mladi ljudi da ostanu na selu i rade poljoprivredu”, dodala je Stanković.

Krstić Višnjica iz Gamzigrada ističe da je ova pomoć Grada Zaječara i više nego dobrodošla i da zaista znači njenom domaćinstvu.

„Po drugi put su nam odobrena sredstva. Od ovih sredstava kupili smo tanjiraču za traktor od 110 konja. Mogu vam reći da to mnogo znači jer nije to, narodski rečeno, ‘mala para’”, Krstić.

Meštanin Vražogrnca Dejan Korelović već drugu godinu zaredom konkuriše za dodelu bespovratnih sredstava i kaže da ova vrsta podsticaja za nabavku mehanizacije i opreme poljoprivrednicima olakšava rad, kao i da dodatno motiviše mlade ljude koji su se odlučili da ostanu na selu i bave se agrokulturom.

„Ove godine sam konkurisao za rotacionu kosačicu, dok sam prošle godine konkurisao za junicu. Ovo vrsta pomoći koju Grad Zaječar pruža nama poljoprivrednicima mnogo znači. Imam oko dvadeset grla stoke i radim oko 25 hektara zemljišta, tako da će mi ova kosačica u velikoj meri olakšati posao. Na ove konkurse gledam kao i na neki vid motivacije”, kaže Korelović.

Možda će Vas zanimati

PU Kladovo: Otkrivena ilegalna laboratorija za uzgoj marihuane

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Kladovu efikasnom akcijom otkrili su ilegalnu laboratoriju za uzgoj marihuane …

Danas se slavi Sveti Simeon Mirotočivi

Srpska pravoslavna crkva slavi danas Svetog Simeona Mirotočivog, odnosno velikog župana Stefana Nemanju – osnivača …

Pretplatite se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
0
Voleli bismo da čujemo Vaše mišljenje, ostavite komentarx
()
x

Pin It on Pinterest

Odabir pisma

Ćirilica Latinica