Тимочка Тимочка
Почетна / Вести / Зајечар помаже развој пољопривреде: За четири године 36 милиона динара за пољопривредне произвођаче

Зајечар помаже развој пољопривреде: За четири године 36 милиона динара за пољопривредне произвођаче

Данас су у великој сали Градске управе у Зајечару потписани уговори за доделу подстицајних средстава за набавку механизације и опреме за пољопривреду у 2020. години.

Пољопривредни произвођачи са територије града Зајечара потписали су уговоре за унапређење воћарства, сточарства и пчеларства.

Весна Станковић градски већник за пољопривреду истакла је да се ове недеље потписују уговори са 85 пољопривредних произвођача у вредности 4,6 милиона динара.

„Укупан износ бесповратних средстава који се додељује по конкурсу за механизацију износи 4.000.0000 динара за 63 пољопривредна произвођача. Други конкурс који је завршен је конкурс за доделу подстицаја у пчеларству. По овом конкурсу издвојено је 600.000 дин за 22 пчелара. Са поносом могу да кажем да је у Граду Зајечару за ове 4 године кроз Програм подршке развоју пољопривреде реализовано чак 19 конкурса. До сада је укључујући и ову годину субвенције добило преко 620 породица на селу. Укупно је само Град инвестирао у повећање капацитета и опремљености пољопривредних газдинстава око 36 милиона динара. На едукацију је утрошено око 1,7 милиона. динара”, рекла је Станковић.

Станковић је истакла и то да би сав овај посао било немогуће урадити без апсолутног поверења које је Градоначелник указао стручној Комисији за подстицање развоја пољопривреде која је учествовала у реализацији програма за пољопривреду.

„Показали смо да радимо у интересу пољопривредника, да имамо исте критеријуме за све и да успешно реализујемо започете пројекте и конкурсе. Дали смо предност младим пољопривредним произвођачима, јер сматрамо да без њих нема ни опстанка села. Према броју пријава интересовање и поверење пољопривредника у град Зајечар је повећано и препознају нас као још један вид финасирања поред Министарства пољопривреде. Циљ нам је да се у наредном циклусу инвестиција настави са подршком пољопривредним газдинствима, да се кроз подстицаје подстакне прерада и да се улаже у развој инфрастуктуре у селима. Само тако широким приступом биће могуће да се поправи квалитет живота наших пољопривредника и да се мотивишу млади људи да остану на селу и раде пољопривреду”, додала је Станковић.

Крстић Вишњица из Гамзиграда истиче да је ова помоћ Града Зајечара и више него добродошла и да заиста значи њеном домаћинству.

„По други пут су нам одобрена средства. Од ових средстава купили смо тањирачу за трактор од 110 коња. Могу вам рећи да то много значи јер није то, народски речено, ‘мала пара’”, Крстић.

Мештанин Вражогрнца Дејан Кореловић већ другу годину заредом конкурише за доделу бесповратних средстава и каже да ова врста подстицаја за набавку механизације и опреме пољопривредницима олакшава рад, као и да додатно мотивише младе људе који су се одлучили да остану на селу и баве се агрокултуром.

„Ове године сам конкурисао за ротациону косачицу, док сам прошле године конкурисао за јуницу. Ово врста помоћи коју Град Зајечар пружа нама пољопривредницима много значи. Имам око двадесет грла стоке и радим око 25 хектара земљишта, тако да ће ми ова косачица у великој мери олакшати посао. На ове конкурсе гледам као и на неки вид мотивације”, каже Кореловић.

Можда ће Вас занимати

Данас је Свети Јован Златоусти

Српска православна црква и њени верници данас обележавају празник посвећен Светом Јовану Златоустом, великом светитељу …

Тимочки Зодијак

Тимочки Зодијак: Дневни хороскоп за 26. новембар 2020.

Помало незгодан дан са енергијом која доноси нестрпљивост, успут и многе грешке у корацима уколико …

Претплатите се
Обавести о
guest
0 Коментара
Уграђене повратне информације
Погледајте све коментаре
0
Волели бисмо да чујемо Ваше мишљење, оставите коментарx
()
x

Pin It on Pinterest

Одабир писма

Ћирилица Латиница